NOS NieuwsAangepast

Binnenkort kinderen op Facebook?

Jong geleerd, is oud gedaan. Maar geldt dat ook voor social-netwerksites als Facebook? Het bedrijf kijkt naar de mogelijkheden om kinderen onder de 13 jaar toe te laten op Facebook, meldt The Wall Street Journal. Tot nu toe worden de 13-minners nog geweerd.

Facebook bekijkt allerlei opties, vertellen verschillende bronnen aan de krant. De netwerksite is niet bezig met het opzetten van een geheel eigen site voor de kinderen, maar kijkt naar de mogelijkheden om de accounts van de scholieren te koppelen aan die van hun ouders.

Toezicht

Op deze manier wil Facebook zorgen dat ouders meer inzicht krijgen in wat hun kinderen doen op de site. Ook kunnen ze beter toezicht houden: ouders krijgen de mogelijkheid te bepalen wie in de vriendenlijst van hun kinderen komt en welke toepassingen ze gebruiken.

"Het is moeilijk om een leeftijdsgrens te handhaven op het internet", zegt Facebook tegen de krant. "We praten continue met aandeelhouders, wetgevers en andere beleidsmedewerkers om te kijken hoe we ouders het best kunnen helpen hun kinderen te beschermen."

Liegen

Hoewel het officieel niet mag om als 13-minner een profiel aan te maken, is het wel mogelijk. Veel kinderen liegen over hun leeftijd. Vorig jaar telde Consumer Reports 7,5 miljoen gebruikers onder de 13 jaar. 5 miljoen gebruikers waren zelfs jonger dan 10 jaar. Dat brengt Facebook in een lastige positie: volgens de Amerikaanse wet moeten ouders toestemming geven voor het verzamelen van persoonlijke gegevens van hun kinderen.

Maar het gaat Facebook niet alleen om de veiligheid van jonge kinderen op het internet en de wetgeving. Met het toelaten van kinderen opent Facebook een hele nieuwe markt. Zij zouden ouders kunnen laten betalen voor spelletjes op Facebook, die graag gespeeld worden door kinderen.

Geruchten

Op het internet verschenen vorige maand al geruchten over deze plannen van Facebook. Simon Milner, beleidsvoerder van Facebook in Groot-Brittannië, zei in een interview met The Sunday Times, dat het in de toekomst wel mogelijk wordt om als kind toegang te krijgen tot Facebook.

Een woordvoerder van het bedrijf ontkende deze bewering stellig in The Telegraph: "We hebben geen idee hoe The Times tot deze conclusie komt". Volgens The Wall Street Journal test Facebook wel vaker nieuwe toepassingen die niet gepubliceerd worden. Of 13-minners binnenkort ook je posts kunnen liken, moeten we nog maar afwachten.

Door: Tony

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl