NOS NieuwsAangepast

Horeca wil schadevergoeding voor te duur bier

Het was op Europees niveau al gesteld: vier Nederlandse bierbrouwers hebben jarenlang een kartel gevormd. Daardoor heb je waarschijnlijk te veel betaald voor je biertje. Koninklijke Horeca Nederland sleept Heineken, Grolsch, Bavaria en AB InBev nu voor de Nederlandse rechter om een 'verklaring voor recht' te krijgen. Voor kleine ondernemers betekent dat een grote stap in de richting van een schadevergoeding.

In 2007 heeft de Europese Commissie al vastgesteld dat de brouwers in de periode februari 1996 tot en met november 1999 een kartel vormden en het Europese Hof heeft die beslissing vorig jaar bevestigd. Omdat er volgens KHN-directeur Lodewijk van der Grinten "nog steeds een volstrekt ongelijke en ongezonde verhouding is tussen brouwers en ondernemers", stapt hij nu in Nederland naar de rechter.

"Ik leef niet in het verleden en het zal nog best moeilijk zijn om hier schadevergoedingen voor te eisen. Wat ik wil is dat de druk en de wetenschap over deze misstanden bekend zijn. Ik wil breed verspreid hebben dat we hier een situatie hebben waar de brouwerijen door stilzwijgen niet mee wegkomen."

Geen pesterij

Van der Grinten zegt nadrukkelijk dat de dagvaarding geen pesterij is. "We hebben in Nederland heel goede brouwers en ons bier is een fantastisch exportproduct, maar de relatie tussen individuele ondernemers en de brouwers is verziekt en pervers door het handelen van die laatsten."

"We doen het omdat we willen dat dit probleem van tafel gaat. Dat we een betere verhouding krijgen met betere toekomstperspectieven voor die branche."

Schadevergoeding

Het is afwachten of een collectieve schadevergoeding mogelijk is. "Wij denken dat de rechter ons gelijk gaat geven, anders hadden we niet de moed gehad om het tegen vier van zulke krachtige multinationals op te nemen."

Door: Wiske

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl