NOS NieuwsAangepast

'Obama verantwoordelijk voor cyberaanval Iran'

Iran roept al een tijdje dat het Westen achter cyberaanvallen op het land zit en de Amerikaanse krant The New York Times beweert nu ook dat president Barack Obama verantwoordelijk is voor de Stuxnet-aanval op Irans nucleaire infrastructuur.

De computerworm Stuxnet drong in 2010 veel computers in Iran binnen en zou ook een aantal apparaten in de kerncentrale hebben aangetast. Iran wees meteen in de richting van Israël en de VS, die de beschuldigingen altijd hebben ontkend.

Ontsnapt

Het Stuxnet-virus is volgens The New York Times al in opdracht van de vorige Amerikaanse regering onder leiding van George Bush ontwikkeld en ingezet. De aanvallen met de computerworm met codenaam Olympic Games werden in 2010, toen Obama president was, geïntensiveerd.

Het doel van Stuxnet was om het nucleaire programma van Iran aan te vallen. Door een programmeerfout wist een deel van de code in de zomer van 2010 uit de uraniumverrijkingscentrale in Natanz te 'ontsnappen'. Obama zou zich toen afgevraagd hebben of de missie in gevaar was gekomen.

Situation Room

Tijdens een bijeenkomst in de Situation Room kwamen Obama, vice-president Joe Biden en de directeur van de Central Intelligence Agency Leon E. Panetta, bij elkaar om te bepalen of ze door moesten gaan met de cyberaanval. "Moeten we met dit ding stoppen?", zou Obama gezegd hebben volgens leden van het veiligheidsteam van de president die ook in de kamer aanwezig waren.

Obama werd verteld dat het virus nog steeds deed waarvoor het bedoeld was, namelijk vernieling aanrichten. Hij besloot daarop de aanvallen door te zetten.

Duqu en Flame

Iran werd daarna getroffen door een nieuwe versie van Stuxnet waardoor 20 procent van alle centrifuges in de nucleaire centrale in Natanz uitgeschakeld werden.

Iran werd daarna ook nog door het Duqu-virus getroffen en onlangs werd bekend dat het doelwit is van een nieuw spionagevirus met de naam Flame. Of de VS hier ook achter zou zitten is niet bekend.

Hoe werkt Stuxnet eigenlijk? Dat zie je in dit filmpje:

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl