NOS NieuwsAangepast

Artistiek verantwoord bier drinken

Iemand nog een Halbe? Vanaf deze week kan je die vraag verwachten als je in de kroeg zit. Het 'van kunstenaars, voor kunstenaars' Halbe biertje is verkrijgbaar.

Bier drinken en tegelijkertijd de kunsten steunen, het kan. De productie van het biertje dat naar staatssecretaris Halbe Zijlstra vernoemd werd, is opgeschroefd. Bij de Balie in Amsterdam zijn er inmiddels 4 fusten leeggedronken en vanavond stroomt er ook Halbe uit de tap van het Nederlands Instituut voor Mediakunst (NIMK).

Het is direct ook de laatste keer dat de tap bij het NIMK open gaat. Het instituut sluit na vanavond haar deuren omdat ze geen subsidie meer krijgen. "De sluiting van het instituut is een goed voorbeeld van waarom we Halbebier hebben bedacht", zegt initiatiefnemer Teun Castelein. Van elke halve liter Halbebier moet uiteindelijk een euro winst rechtstreeks naar kunstenaars gaan. "Het mooiste zou zijn dat we over een aantal jaren een vast loket voor kunstsubsidie zijn."

Succes?

Er is animo voor Halbebier. Naast De Balie en het NIMK kan je een Halbe -in de speciaal ontworpen glazen ook- bestellen bij onder andere Societeit de Kring en Theater De Regentes in Den Haag. Maar voordat de opbrengst naar de kunst kan gaan, moet er eerst nog winst gemaakt worden. "We geven het project een jaar. Als het over een jaar nog niet winstgevend is, moeten we nog maar eens goed kijken," aldus kunstenaar Castelein.

Hier kan je nog een keer bekijken hoe onze verslaggever Harro Brouwer zijn Halbe vond smaken

Kijk voor meer informatie over hoe er waar op Halbe's Facebook of Twitter.

Door: Wiske

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl