NOS NieuwsAangepast

Exit eindexamens; hallo vrijheid

De eindexamens zitten er weer op. Tenminste, voor het grootste deel van de kandidaten. Vandaag doen nog ongeveer 2000 havo/vwo scholieren examen. Vanochtend staan Fries en Russisch op het programma. Vanmiddag zijn Spaans, Turks en Arabisch nog aan de beurt.

Er zijn dit jaar in totaal minder klachten binnengekomen bij het LAKS dan vorig jaar. Donderdag stond de teller op 123.700, terwijl er vorig jaar in totaal 1360.000 klachten werden verwerkt.

Top 5 klachten

Absolute uitschieter qua aantal klachten was het vwo-examen Nederlands. De top 5: 1. Vwo-examen Nederlands (13.000 klachten) 2. Digitale examens (computerstoring, crashende computers et cetera) 3. Vmbo-examen Nederlands (vooral de samenvatting was een struikelblok) 4. Het warme weer (leren was lastig, maar de tropisch warme of juist ijzig koude lokalen waren ook geen pretje) 5. Geluidsoverlast (vrij uitgebreide categorie: vogeltjes, piepende schoenen, rinkelende telefoons, kwakende kikkers, sniffende medescholieren...)

Vanmiddag is dus echt iedere kandidaat klaar, maar er vertrekken nu al bussen en vliegtuigen met leerlingen die hun vrijheid gaan vieren in feestoorden als Blanes en Salou. Hier een filmpje van een groepje meisjes dat naar Portugal vertrekt.

Meer zakkers

De uitslag van de examens krijgen ze pas op 13 of 14 juni. Door de de nieuwe regels is de verwachting dat er meer kandidaten zakken dan gebruikelijk.

Door: Suse

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl