NOS NieuwsAangepast

Dagboek van de wietpas: de eerste maand

De veelbesproken wietpas bestaat vandaag een maand. De pas werd op 1 mei ingevoerd onder veel protest van de coffeeshophouders. Hun voorspelling dat klanten zouden wegblijven door de invoering is uitgekomen: "Ik schat dat ik nog maar 6 á 7 procent van mijn omzet over heb", zegt shophouder Willem Vugs van de Toermalijn in Tilburg. Zijn klanten halen hun drugs nu boven de rivieren: "Dordrecht, Rotterdam, daar horen ze nu ineens 'houdoe' in de coffeeshops."

Volgens de Bond van Cannabis Detaillisten zijn de coffeeshops in de zuidelijke provincies in de maand na invoering van de pas minstens 80 procent van hun omzet kwijt. Shophouders die wij spraken, bevestigen dat beeld. Ook heeft nog maar 10 tot 20 procent van de oude klanten zich laten registreren voor de wietpas, zeggen de shops.

Maar burgemeester Onno Hoes van Maastricht ziet juist veel positieve effecten van de pas. Zo komen er volgens hem minder drugstoeristen naar de stad en is de drugsoverlast op straat 'beheersbaar'.

Hieronder een overzicht van een bewogen maand.

31 mei 2012 De burgemeester van Maastricht, is tevreden over de wietpas. Volgens hem is de drugsoverlast op straat 'beheersbaar'. Dat terwijl de drugshandel in Maastricht is verviervoudigd, in vergelijking met mei vorig jaar.

18 mei 2012 Lea Bouwmeester, Tweede Kamerlid van de PvdA, stelt kamervragen. "Al die drugstoeristen verplaatsen zich naar Nijmegen: het is drukker in de coffeeshops en er is meer straathandel."

16 mei 2012Extra 'wietcontroles' in België. De Belgen maken zich zorgen over de wietpas.

14 mei 2012 De invoering van de pas heeft nog niet tot grote problemen geleid. Dat zegt Korpschef Frans Heeres in het Radio 1 Journaal. Hij blikt terug op twee weken wietpas

9 mei 2012 In Maastricht is geen grammetje wiet meer legaal te krijgen. Vandaag moest de laatste coffeeshop dicht, omdat het bewust de nieuwe wietpasregels overtrad. De andere shops zijn vrijwillig gesloten.

8 mei 2012 De wietpas is nu al een succes, althans dat vindt de burgemeester van Maastricht.

7 mei 2012 "In heel Limburg en Brabant zijn de signalen hetzelfde: een tsunami van drugsrunners", zegt PvdA-raadslid Hay Janssen. De PvdA in Venlo start vandaag een meldpunt waar overlast kan worden gemeld.

3 mei 2012 Het nieuws van de wietpas gaat de hele wereld over. In Taiwan hebben ze hun eigen ideeën over de wetgeving:

2 mei 2012 Zo'n 100 medewerkers van coffeeshops in Limburg raken hun baan kwijt nu de wietpas is ingevoerd. Dat zegt het UWV.

1 mei 2012 Coffeeshop Easy Going in Maastricht houdt zich niet aan de nieuwe wetgeving. Buitenlanders kunnen vandaag gewoon naar binnen. In de video's hiernaast zie je hoe het er verder op de eerste dag aan toeging.

Eerder schreven we:

Maastricht niet aan de wietpas (27 april 2012) Eerste 420 smoke-out in NL: ongeveer 400 blowers (20 april 2012) Dit jaar allemaal aan de wietpas (30 januari 2012)

De wietpas, wat eraan vooraf ging:Acht gemeenten in Limburg willen de uit de hand gelopen handel in softdrugs tegengaan met de wietpas. (mei 2009)Kabinet-Rutte wil de wietpas landelijk invoeren. (oktober 2010)Het Europees Hof van Justitie geeft groen licht voor het invoeren van de nieuwe wetgeving. (december 2010)Het protest tegen de pas neemt toe: Maastricht, Den Bosch, Eindhoven en Amsterdam zijn tegen. (januari 2011)Minister Opstelten hakt de knoop door: de wietpas wordt op 1 mei 2012 ingevoerd in het zuiden van Nederland. (december 2011)Laatste strohalm: een kort geding tegen de invoering van de pas wordt verloren. (maart 2012)

Door: Tony

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl