NOS NieuwsAangepast

Aloha! File in Hawaï

Kleurige t-shirts, bloemenkransen en surfplanken. Voor de meesten zijn dat de eerste dingen waar je aan denkt als je het over Hawaï hebt. De echte specialist weet ook dat het de favoriete vakantiebestemming is van president Obama, maar leven in Hawaï is niet zo rooskleurig als je zou denken. Hawaïanen staan van alle Amerikanen namelijk het meest in de file, gemiddeld 58 uur per jaar.

Daarmee stoot Honolulu, de hoofdstad van de eilandengroep, Los Angeles van de troon. Volgens INRIX, dat wereldwijd files bijhoudt, stonden de Hawaïanen vorig jaar twee uur langer bumper aan bumper. Daarmee eindigt voor Los Angeles een reeks van vier jaar als filehoofdstad van Amerika. De Interstate 405 bij LA is nog steeds het drukste stukje weg van de Verenigde Staten.

Gemengde gevoelens

Er zal met gemengde gevoelens naar de nieuwe ranglijst worden gekeken. Veel files betekent namelijk ook veel werk en dus een goede economie. Helaas daalde wereldwijd de filedruk met ruim dertig procent. Als de economie weer soepeltjes gaat draaien zal er dus nog meer stapvoets worden gereden.

Niet zeuren

Vergeleken met ons hebben de Amerikanen niets te klagen. Amsterdammers staan gemiddeld zo'n 65 uur in de file en in Den Haag staat men ieder jaar ruim 61 uur bumper aan bumper.

File in HawaïDoor files duurt een gemiddelde reis in de VS zo'n 6 procent langerIn Honolulu is het dagelijks om 17.00 het drukst, de drukste dag is maandagDan duurt een reis gemiddeld 21 minuten langerZondag is het rustigst, dan sta je maar 3 minuten in de file

Bekijk hier het complete filerapport van de Verenigde Staten en die van Nederland.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl