NOS NieuwsAangepast

China: maximaal twee vliegen op openbare wc

Een openbaar toilet in China ruik je vaak eerder dan dat je hem ziet. En als je er zit, wil je er doorgaans zo snel mogelijk weer weg. Maar dat wordt beter, in Peking althans. Daar hebben ze nieuwe richtlijnen ingesteld waar openbare wc's aan moeten voldoen. Volgens een van de regels mogen er niet meer dan twee vliegen in een openbaar toilet zitten.

En als vliegen er niet willen zitten, dan wij waarschijnlijk wel. Het gaat voornamelijk om wc's in parken, treinstations, ziekenhuizen en winkelcentra. Verder zijn er ook richtlijnen over de lucht en het schoonmaken van prullenbakken. Ook mogen er niet langer dan een half uur meer dan twee achtergelaten spullen op het toilet liggen. Schoonmakers krijgen cursussen om dit allemaal onder de knie te krijgen.

Publiek

De vraag is hoe ze dat allemaal gaan controleren. En waarom de stad zich hier druk om zou maken, aangezien de nieuwe regels volgens de China Daily niet verplicht zijn. Voor de Olympische Spelen van 2008 moesten ze de wc's ook al onder handen nemen, maar dat had wisselend effect.

Volgens een verslaggever van de BBC hebben veel mensen in oudere wijken in de Chinese hoofdstad geen wc thuis, en moeten ze naar openbare wc's. En daar wringt de schoen, volgens een commentaar in de Beijing: de schuldige is het publiek. Dat moet voorgelicht worden over het gebruik van openbare wc's.

Hiernaast zie je een toilet dat Nederlanders in een restaurant in China aantroffen.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl