NOS NieuwsAangepast

'Hypotheekgarantie alleen nog voor starters'

De Nationale Hypotheekgarantie (NHG) moet strenger en moet in de toekomst alleen gelden voor starters op de woningmarkt. Dit wil de organisatie achter de NHG. Het plan komt er mede op aandringen van de Nederlandsche Bank en het ministerie van Financiën.

Wat is NHG

De Nationale Hypotheek Garantie is een staatsgarantie die je kunt krijgen als je een lening afsluit voor het kopen of verbouwen van een woning tot 3,5 ton. Die garantie heeft een aantal voordelen: banken rekenen een lagere rente op je hypotheek. Daarnaast kun je bij tijdelijke financiële problemen hulp krijgen, zodat je in je huis kunt blijven wonen. Bij een gedwongen verkoop van het huis kan een eventuele restschuld worden kwijtgescholden.

Ook banken vinden de NHG prettig: omdat het een staatsgarantie is lopen ze zelf amper risico.

Probleem

Oorspronkelijk was de NHG bedoeld om mensen met een laag- of middeninkomen te helpen aan een eigen woning. Maar, de afgelopen jaren is door de kredietcrisis het aantal mensen dat de NHG gebruikt geëxplodeerd. Bijna 70 procent van de hypotheken tot 3,5 ton heeft nu een NHG-stempel.

De Nederlandsche Bank en het ministerie van Financiën maken zich zorgen over het hoge aantal hypotheken met de staatsgarantie. Met de hypotheken is een totaal bedrag gemoeid van bijna 140 miljard. Uiteindelijk staat de Nederlandse Staat borg voor dit bedrag en dat wordt als een flink risico gezien.

Starter - Doorstromer

Makelaarsvereniging NVM ziet niets in het voorstel. Een woordvoerder noemt het idee "ronduit slecht" en zegt dit het kopen van een huis "bijna onmogelijk maakt". Dit geldt direct voor de groep kopers die net geen starter meer is. Zij krijgen geen NHG, terwijl de banken volgens de makelaarsvereniging bijna alleen nog maar geld willen uitlenen als de hypotheek NHG-gesteund is.

"De groep die zo geen hypotheek kan krijgen, blijft zitten in de startershuizen", zegt de NVM. "Hierdoor is er totaal geen doorstroming, en komen minder startershuizen beschikbaar voor de eigenlijke starters. De huizenmarkt raakt zo nog meer op slot."

Bovengrens omlaag

De NVM wijst er ook op dat de overheid de bovengrens van NHG al in stapjes gaat verlagen. Tot 1 juli geldt de huidige grens van 350 duizend euro. Maar halverwege 2014 moet de NHG alweer op het oude niveau zijn. Dan geldt de regeling alleen nog maar voor hypotheken tot 265 duizend euro.

Wij volgen een aantal (door)starters op hun huizenmarkt. Hier lees je hoe het hen vergaat.

Door: Suse

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl