NOS NieuwsAangepast

Bahrein: 100 dagen hongerstaking; koning luncht in Londen

100 dagen, zolang is mensenrechtenactivist Abdulhadi al-Khawaja in Bahrein al in hongerstaking. Dit is de 101ste dag; meer dan drie maanden dus.

Al-Khawaja is in hongerstaking uit protest tegen zijn levenslange gevangenisstraf en tegen de schendingen van mensenrechten in zijn land. Vorig jaar juni werd hij vastgezet omdat hij had deelgenomen aan een protest. Inmiddels is hij het symbool geworden van de oppositie die protesteert tegen het bewind.

Zowel in Bahrein als in de rest van de wereld brachten en brengen twitteraars een eerbetoon aan al-Khawaja met de hashtag #100StrikeDays.

Koninklijke lunch

Daar werd ook de aandacht gevestigd op de volgende tegenstelling: al-Khawaja hongert zichzelf uit, terwijl de koning van Bahrein, Hamad al-Khalifa, lunchte met de Britse koningin Elizabeth. Hij was een van de ruim veertig vorsten die waren uitgenodigd om te lunchen op Winsor Castle, ter ere van het 60-jarig regeringsjubileum van de koningin. Ook mensenrechtenactivisten hadden daar kritiek op en vinden dat Groot-Brittannië het verkeerde signaal uitzond.

Volgens al-Khawaja's advocaat, die donderdag voor het eerst in zes weken naar hem toe mocht, moest hij tijdens zijn behandeling in het militaire ziekenhuis gedwongen eten. Nu is hij weer in de gevangenis en gaat hij door met zijn hongerstaking.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl