NOS NieuwsAangepast

Protesteren met naald en draad

Het is al meer dan een jaar geleden sinds de Arabische Lente begon in Tunesië. Massaal gingen de Tunesiërs de straat op om het aftreden van toenmalig dictator Zine El Abidine Ben Ali te eisen. Nu gaan diezelfde demonstranten opnieuw de straat op om hun ziektekosten gecompenseerd te krijgen. Om de aandacht te krijgen nemen ze extreme maatregelen: eigenhandig naaien ze hun mond dicht.

Hoe is het zo ver gekomen? De protesten tegen Ben Ali gingen niet zonder slag of stoot. Demonstranten raakten gewond tijdens gevechten met de politie in december 2010 en op de dag dat Ben Ali het land ontvluchtte twee maanden later. Er werd geschoten met scherp met kogelwonden en amputaties als resultaat. Nu noemen zij zich de "Gewonden van de Revolutie".

Compensatie

Na de val van het regime werd hen, als helden van de revolutie, compensatie en zorg beloofd. Het was de Ennahda partij die de compensatie in het verkiezingsprogramma opnam en won. Maar, zeggen de 'martelaren', tot nu toe is er nog weinig van terecht gekomen.

Uit protest zijn zij nu wéér de straat op gegaan, maar dit keer tegen het nieuwe regime. En sinds donderdag hebben de protesten een pijnlijke wending aangenomen: de demonstranten hebben hun mond dichtgenaaid. "We schreeuwen, maar niemand luistert", zo licht Mohamed Snoussi toe, voordat hij ook de naald in zijn lippen zet.

Hieronder zie je het resultaat van de actie.

Door: Dorien

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl