NOS NieuwsAangepast

Wie is de allochtoon?

'Allochtoon' en 'autochtoon': het gebruik van die woorden heeft geen enkele wettelijke basis. Dat schrijft de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling in een brief naar minister Leers van Immigratie en Asiel. De raad wil ook dat etniciteit niet langer wordt geregisteerd bij de Gemeentelijke Basis Administratie. Juist de overheid zou terughoudend moeten zijn met het maken van onderscheid op basis van afkomst, vindt de Raad.

Een goed plan, vindt onze stagiair Kavish Badal. "Ten eerste heeft het woord 'allochtoon' in de loop der jaren voor velen een negatieve bijklank gekregen", zei hij vanmorgen in onze vergadering. Mensen gebruiken het woord 'allochtoon' vaak in negatieve zin in verband met het woord 'buitenlander'. Daar heeft iedereen, van politici tot de media, aan bijgedragen."

Definitie

En door de ingewikkelde definitie weet bijna niemand meer wie nou een allochtoon of autochtoon is. "Neem mij als voorbeeld. Ik ben geboren en getogen in Nederland en heb een Nederlands paspoort. Maar mijn ouders zijn geboren in een voormalige kolonie van Nederland, Suriname. En dus krijg ik de stempel van allochtoon op mijn voorhoofd gedrukt. Terwijl een ander die geboren is in het buitenland met ouders die in Nederland zijn geboren, autochtoon is. Het is belachelijk dat mijn familiaire afkomst belangrijker is dan mijn geboorteplaats. Handhaving van deze typeringen leidt alleen tot meer stigmatisering."

Ben ik allochtoon?

In het schema hiernaast kan je makkelijk nagaan of je autochtoon of allochtoon bent. En we vroegen het wat mensen op de redactie, want je kan niet altijd zien wie allochtoon is of niet. Minister Leers gaat trouwens niets aan de regels veranderen, zegt hij.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl