Bevrijdingsdag van start

Nederland viert Bevrijdingsdag. Het thema is dit jaar: 'Vrijheid geef je door'. In veertien steden zijn er Bevrijdingsfestivals. In Wageningen is rond middernacht het traditionele Bevrijdingsvuur ontstoken.

  • DUUR: 43 SEC
  • 5448 KEER BEKEKEN
Sluit video
zaterdag 5 mei 2012

Nederland viert weer feest: Bevrijdingsdag

Publiek tijdens Bevrijdingsfestival 2011 in RotterdamPubliek tijdens Bevrijdingsfestival 2011 in RotterdamANP

Het is 5 mei, en dat betekent natuurlijk dat het weer Bevrijdingsdag is. Door het hele land zijn er activiteiten om te vieren dat 67 jaar geleden een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in Nederland.

Wij geven een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen van de dag. Onderaan het artikel vind je een slideshow met tweets over de Bevrijdingsfestivals.

Bevrijdingsvuur

De festiviteiten begonnen rond middernacht al, traditioneel werd daar het Bevrijdingsvuur ontstoken. Meer dan 2000 lopers verspreidden het vuur daarna naar alle provincies.

In Breda is aan het begin van de middag het volgende belangrijke moment. demissionair premier Rutte steekt daar het bevrijdingsvuur aan op het Kasteelplein en geeft daarmee het officiële startsein voor de viering van Bevrijdingsdag. Rechts zie je daar beelden van.

De Duitse bondspresident houdt in de Grote Kerk in Breda de jaarlijkse 5 mei-lezing tijdens een besloten bijeenkomst. Naast Rutte is ook Prins Willem-Alexander hierbij aanwezig.

Bevrijdingsfestivals

Vanmiddag en vanavond zijn er door het hele land Bevrijdingsfestivals: in 14 steden spelen bekende artiesten om samen met het publiek de vrijheid te vieren. De programma's van alle bevrijdingsfestivals staan hier onder elkaar.

Vanavond is koningin Beatrix in Amsterdam aanwezig bij het jaarlijkse Concert aan de Amstel, waar het Noord Nederlands Orkest optreedt. Waarschijnlijk zullen weer duizenden mensen op bootjes en langs de kant het concert bijwonen.

In de helikopter

Zoals gebruikelijk gaan de drie Ambassadeurs van de Vrijheid, Alain Clark, Go Back To The Zoo en Nick & Simon, met helikopters op tournee langs de bevrijdingsfestivals. Onze verslaggever, Martijn van der Zande, zit bij Alain Clark in de helikopter om op de radio verslag te doen van de festivaltournee. Hier een foto van Alain Clark en 'zijn' helikopter.

Op 3FM hoor je gedurende de dag updates over de festivals en van de helikoptertour van de zanger. Hieronder kan je de route van Alain Clark en onze verslaggever zien.

Volg Martijn op Bevrijdingsdag!

Door: Suse

Deel dit artikel