Vogue wil geen jonge en te dunne modellen

Te jonge en te dunne fotomodellen. Ze komen niet meer aan de bak bij het modetijdschrift Vogue. Het blad, dat wereldwijd wordt uitgegeven, legt zichzelf een "gezondheidspact" op.

  • DUUR: 01 MIN 32 SEC
  • 2277 KEER BEKEKEN
Sluit video
vrijdag 4 mei 2012

Modewereld: eten is weer in

Model eetModel eetThe Lowfatcamera/Flickr/Creative Commons 2.0/BY-NC-ND

's Werelds toonaangevende modetijdschrift Vogue liep jarenlang weg met prachtige jonge en vooral slanke modellen. Maar, no more. "Te jong en te dun is uit."

De 19 hoofdredacteuren van alle Vogue-edities wereldwijd hebben een nieuw 'gezondheidspact' gesloten. Er wordt niet meer gewerkt met modellen jonger dan 16 jaar oud óf met meisjes die een eetstoornis lijken te hebben. Makkelijk smokkelen zou je denken. Een beetje don't ask don't tell hier en daar. Maar, overal is aan gedacht. Ze gaan identiteitsbewijzen checken op leeftijd en castingbureaus vragen geen minderjarige modellen meer te sturen.

Gezonde boodschap

Het initiatief komt van uitgeverij Condé Nast en de gevreesde Anna Wintour van de Amerikaanse Vogue is dus ook aan boord. "Vogue vindt een goede gezondheid prachtig. Het blad wil nu de gezonde boodschap uitstralen om lezers en modellen te inspireren", aldus de uitgever. In het pact staat dat er op de set voortaan goed voor modellen wordt gezorgd. Ze krijgen gezond eten en begeleiding om goed voor zichzelf te zorgen, ook naast de set. Daarnaast worden ontwerpers aangespoord geen onrealistisch kleine kledingsamples meer te maken.

De catwalks in Londen en New York zijn tijdens Fashion Week al verboden terrein voor minderjarige modellen, Milaan weert dunne modellen en nu volgt Condé Nast dus. Een beetje typisch is wel dat de uitgever behalve Vogue ook Glamour en Vanity Fair uitgeeft, maar die doen niet mee met het gezondheidspact.

Helemaal geen modellen meer

Zonder modellen kan het ook. Het Duitse tijdschrift Brigitte gebruikt al twee jaar helemaal geen professionele modellen meer. Ze waren het zat om graatmagere meisjes voortdurend op te vullen met Photoshop. Nu gebruiken ze 'echte' meiden. En dat bevalt goed. "Het heeft de Brigitte heel positief veranderd", zegt moderedactrice Susanne Gundlach.

Om aan modellen te komen begon Brigitte begon een eigen modellenbureau Ohne Models, oftewel 'zonder modellen'. Mensen kunnen zichzelf aanmelden via de website.

Door: Wiske

Deel dit artikel
Onderwerpen: