Dealer: bij mij valt genoeg te kopen

"Ze mogen mij aanhouden, ik laat niemand zonder wiet", zegt een straatdealer in Maastricht. Daar zijn alle coffeeshops al dicht op de eerste dag dat de wietpas verplicht is.

  • DUUR: 02 MIN 46 SEC
  • 25808 KEER BEKEKEN
Sluit video
Wennen aan de wietpas

Geen joint zonder wietpas. Vanaf vandaag kom je er niet aan zonder wietpas, in ieder geval in Maastricht en andere plaatsen in het zuiden. En buitenlanders al helemaal niet. En da's even wennen.

  • DUUR: 02 MIN 02 SEC
  • 3354 KEER BEKEKEN
Sluit video
Gemeenten voeren wietpas in met tegenzin

De wietpas moet een einde maken aan overlast van, vooral, drugstoeristen. Morgen praat de Tweede Kamer over de pas. De NOS deed een onderzoekje onder gemeenten en wat blijkt: de meeste zijn tegen de pas. We zetten twee meningen tegenover elkaar.

  • DUUR: 01 MIN 58 SEC
  • 1533 KEER BEKEKEN
Sluit video
De geschiedenis van de wietpas

Wat ging er aan de komst van de wietpas vooraf?

  • DUUR: 51 SEC
  • 1810 KEER BEKEKEN
Sluit video
Burgemeester Hoes waarschuwt
Sluit video
dinsdag 1 mei 2012

Dag 1 van de wietpas: alle coffeeshops in Maastricht dicht

Joint: voor buitenlanders verleden tijdJoint: voor buitenlanders verleden tijdKesneme/Flickr/CC-BY-NC

Het is 1 mei en dus is de wietpas vanaf vandaag voor Zuid-Nederland verplichte kost. Dit betekent dat buitenlanders geen softdrugs meer kunnen kopen in coffeeshops in het zuiden van Nederland. Coffeeshops zijn dicht of voeren een streng deurbeleid. Ook moeten Nederlanders geregistreerd zijn om überhaupt een pas te krijgen terwijl Nederlanders in het buitenland helemaal geen pas kunnen krijgen.

Buitenlanders bij coffeeshop Easy Going in Maastricht konden vandaag zonder pasje gewoon even naar binnen. Coffeeshophouder Marc Josemans probeerde op deze manier een zaak aan zijn broek te krijgen. En met succes, de zaak heeft inmiddels een schriftelijke waarschuwing te pakken en heeft de deuren gesloten. Andere coffeeshops in Maastricht hadden de deuren al eerder dicht omdat ze ook niet aan de regels voldoen.

Boos

Josemans is boos op de overheid en vindt de wietpas discriminerend: "De minister verplicht ons te discrimineren, en dat is een schending van artikel 1 van de grondwet."

Ook Coffeeshop Toermalijn in Tilburg heeft inmiddels een proces-verbaal gekregen. Ook hier zijn de deuren gesloten.

Ledenlijst

Behalve in Maastricht zijn er in het zuiden van Nederland nog enkele andere coffeeshops die de regels aan de laars lappen en gewoon open zijn zonder ledenlijst en mét buitenlanders. De meeste shops zijn vandaag maar gewoon gesloten gebleven. Zij hebben geen ledenlijst en kunnen dus niemand toelaten.

Buitenlanders zijn niet de enige die niet blij zijn met de nieuwe regels. Veel Nederlandse klanten hebben bezwaar tegen de registratie omdat ze bang zijn dat hun privacy geschonden wordt. Volgens het CPB is de ledenlijst in het bezit van de coffeeshop zelf en mag alleen door controleurs van de gemeente worden bekeken.

Coffeeshops mogen maximaal 2000 leden per jaar hebben. Je komt op de lijst als je bent ingeschreven bij de gemeente en in het bezit bent van een geldig legitimatiebewijs.

Geen controles

De politie in de regio Brabant-Noord voert geen extra controles uit. "Wij controleren niet anders dan anders", zegt een woordvoerder. "Wij zijn geen grensregio dus onze prioriteiten liggen anders." Steden als Den Bosch, Oss en Uden hebben geen last van drugstoeristen. De politieregio is tot dusver de enige die met de maatregelen te maken heeft, maar niet aan het buitenland grenst.

Door: Dorien

Deel dit artikel