De Billy gemaakt door politieke gevangenen?

De Billy en de Klippan gemaakt door politieke gevangenen. Volgens een Zweedse documentaire verrichtten gevangenen in de vroegere DDR dwangarbeid voor leveranciers van meubelgigant Ikea.

  • DUUR: 01 MIN 08 SEC
  • 1303 KEER BEKEKEN
Sluit video
dinsdag 1 mei 2012

Billy en Klippan: gemaakt door politieke gevangenen

Bommelding bij IkeaBommelding bij IkeaNOS

De Billy en de Klippan: nog steeds populair - maar gemaakt door politieke gevangenen. Dat is te zien in een Zweedse documentaire over Ikea die woensdag wordt uitgezonden. Gevangenen in de vroegere DDR, begin jaren '80, verrichtten dwangarbeid voor leveranciers van de meubelgigant.

De documentairemakers baseren zich op papieren van de Stasi, de voormalige Oost-Duitse geheime dienst. Uit de Stasi-documenten zou blijken dat Ikea meubels liet maken in heel Oost-Duitsland en daarbij gebruik maakte van goedkope arbeidskracht in de gevangenissen.

"We gingen ervan uit dat het criminele gevangen waren. Maar als je er nu naar kijkt, dan zaten er ongetwijfeld ook politieke gevangenen tussen. Ze zaten allemaal in dezelfde gevangenis", vertelt een voormalige baas van de Oost-Duitse meubelindustrie.

Onderzoek

De documentaire wordt woensdag op de Zweedse zender SVT uitgezonden, maar Ikea is zelf al een onderzoek begonnen. De inzet van politieke gevangenen noemen ze onacceptabel.

Deel dit artikel