Spanningen tussen Satudarah en de Hells Angels

Na de Harley-Davidson-dag in Arnhem is nu ook de Chopper-dag in Alphen aan den Rijn afgelast. De politie is bang voor een confrontatie tussen twee motorclubs: de Hells Angels en de Satudarah. De Hells Angels die kennen we wel, maar de Satudarah zijn minder bekend.

  • DUUR: 01 MIN 00 SEC
  • 1498 KEER BEKEKEN
Sluit video
Bende-oorlog tussen motorclubs?

Alle opgepakte leden van de Molukse motorclub Satudarah zijn weer vrij. Zaterdag werden 56 clubleden in Amterdam gearresteerd, omdat er een confrontatie dreigde met de Hells Angels. De spanning loopt dus op tussen de twee grootse motorclubs van Nederland. Maar dreigt er ook een bende-oorlog?

  • DUUR: 01 MIN 43 SEC
  • 1072 KEER BEKEKEN
Sluit video
Motorclub Satudarah opent afdeling in Antwerpen

De Molukse motorclub Satudarah heeft een afdeling geopend in België, in Antwerpen om precies te zijn. Een stap die door die andere grote motorclub, de Hells Angels, ongetwijfeld met argusogen zal worden bekeken. Een gesprek met verslaggever Robert Bas.

  • 1414 KEER BELUISTERD
Sluit video
zondag 29 apr 2012

Belgen bezorgd om komst motorclub

Motorclub SatudarahMotorclub SatudarahANP

De Molukse motorclub Satudarah heeft twee nieuwe afdelingen geopend, een in België en een in Duitsland. De motorclub heeft in Nederland al 15 afdelingen. Daar komen nu een afdeling in Antwerpen en een in Duisburg bij. In België zijn ze er niet gerust op. "Vergeleken met Satudarah zijn de Hells Angels rustige jongens", zegt een bron bij de politie in de Belgische krant Het Nieuwsblad Zondag.

Knokpartij

Satudarah komt in Nederland vaker negatief in het nieuws. Vorig jaar juli gingen leden van Satudarah en de Amsterdamse politie nog flink met elkaar op de vuist. In de Amsterdamse Scheldestraat zat een grote groep clubleden, die volgens de politie plannen hadden om een ruzie met de concurrerende motorclub Hells Angels uit te vechten. Toen groep zich moest identificeren ontstond er een vechtpartij. 56 Leden van Satudarah werden die nacht gearresteerd. Zij hadden twaalf messen en twee vuurwapens bij zich.

In Nederland bestaat de rivaliteit tussen de Hells Angels en Satudarah al langer. De Molukse motorclub zou de Bandidos, aartsrivaal van de Hells Angels, hebben geholpen een afdeling op te starten. Door de spanningen tussen de twee clubs werden vorig jaar verschillende evenementen afgelast. Onder andere de Harley-Davidson-dag in Arnhem en de Chopper-dag in Alphen aan den Rijn gingen niet door. Rechts kan je video's bekijken over de strijd tussen de bendes.

Gewelddadige reputatie

In België zijn ze bang dat met de komst van de beruchte Satudarah de spanningen tussen motorclubs onderling ook zullen toenemen. "Tientallen leden van Satudarah zitten in Nederland in de gevangenis op verdenking van moordpoging, geweldpleging, wapenbezit, afpersing en handel in verdovende middelen'', schrijft Het Nieuwsblad Zondag. De bron bij de Belgische politie vervolgt: "Ze noemen zichzelf niet voor niets de nazaten van de Molukse krijgers. Die gewelddadige reputatie verklaart ook hun spectaculaire groei. Ze veroveren hun terrein desnoods met geweld."

In België hebben ze al wat ervaring met motorclubs die elkaar naar het leven staan. In het audiofragment rechts vertelt verslaggever Robert Bas over de situatie in ons buurland.

Door: Wiske

Deel dit artikel