Het akkoord: wie wint, wie verliest?

De een gaat meer van de bezuinigingen merken dan de ander... Wij kozen de winnaar en de verliezer van het akkoord.

  • DUUR: 31 SEC
  • 1633 KEER BEKEKEN
Sluit video
Bezuinigingen, maar er zijn lichtpuntjes

Er staan veel bezuinigingen in het begrotingsakkoord dat deze week werd gesloten in Den Haag. Maar er zijn ook pluspunten. Verslaggever Martijn van der Zande zet ze op een rijtje.

  • 218 KEER BELUISTERD
Sluit video
vrijdag 27 apr 2012

Het akkoord: de pluspunten

De pluspunten van het akkoordDe pluspunten van het akkoordNOS

Het 'wandelgangenakkoord' dat donderdagavond is gesloten door VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie pakt voor iedereen natuurlijk anders uit. De één is blij met de maatregelen, de ander niet. Wat zijn de plussen en minnen? NOS op 3 zet ze op een rij in twee artikelen.

* de verhoging van de btw op cultuurtickets wordt teruggedraaid. Die verhoging zorgde voor veel ophef en verzet in de cultuurwereld. Maar na een half jaar uitstel werd het wel ingevoerd om nu dus weer te sneuvelen. De tickets worden dus weer goedkoper en daar zijn Lowlands-baas Eric van Eerderburg en theaterproducent Joop van den Ende dolblij mee. "Ik ben er erg dankbaar voor en het was hard nodig. Er is veel schade aangericht aan kleinere en grotere gezelschappen."

* de overdrachtsbelasting, die je betaalt als je een nieuw huis koopt, blijft op 2 procent. Het was altijd 6 procent, maar werd vanwege de crisis tijdelijk verlaagd om de huizenverkoop te stimuleren. Bij de Vereniging Eigen Huis zijn ze er blij mee. "Het is erg fijn dat er nu duidelijkheid is voor de mensen die een huis willen kopen."

* de pensioenleeftijd gaat snel omhoog. De ouderen zullen daar niet blij mee zijn, maar jongerenbond CNV Jongeren vindt het goed nieuws. In 2019 is de pensioenleeftijd 66, in 2024 moet dat 67 zijn. Belangrijk voor de jongere generatie omdat de kosten voor de pensioenen snel oplopen. Door de vergrijzing moet een steeds kleinere groep mensen voor een steeds grotere groep mensen betalen.

* de 'verduurzaming van de economie' wordt gestimuleerd en wel met 200 miljoen euro. Er wordt bijvoorbeeld gekeken of zonnepanelen onder het lage btw-tarief kunnen vallen. Woningisolatie en duurzaam bouwen wordt gestimuleerd.

* en dan zijn er nog allerlei andere bezuinigingen van het kabinet-Rutte die niet doorgaan. Zo zijn daar onder meer het passend onderwijs (100 miljoen), de natuur (200 miljoen), eigen bijdragen in de GGZ (40 miljoen) en de PBG's (150 miljoen).

Dit zijn niet alle maatregelen uit het akkoord. Voor een totaal overzicht, kijk hier.

Deel dit artikel