NOS NieuwsAangepast

Jan Kees de Jager regelt akkoord bezuinigingen

Wordt Jan Kees de Jager de held van Nederland? Het ziet er zomaar naar uit, nu er ineens een akkoord over de miljardenbezuinigingen ligt.

Het lukte Mark Rutte in zeven weken Catshuisonderhandelingen niet om tot een akkoord te komen, maar De Jager lijkt het in een paar dagen klaar te spelen.

De demissionair minister van Financiën liep de afgelopen dagen alle fractiekamers in en uit om samen tot een pakket aan maatregelen te komen. En, zo lijkt het, met succes: de fracties van het CDA, de VVD, D66, Groenlinks en de ChristenUnie komen nu met een gezamenlijk voorstel voor de bezuinigingen.

De vijf partijen die meedoen met het akkoord hebben samen 77 zetels: dat is nét een meerderheid in de Tweede Kamer.

Sigaretten en alcohol duurder

De details over het akkoord worden nog bekendgemaakt. Een aantal grote lijnen zijn al wel duidelijk: de AOW-leeftijd gaat sneller omhoog, ambtenaren krijgen er geen salaris bij, de duur van de WW wordt aangepakt en er gaat iets gebeuren aan de hypotheekrenteaftrek.

Sigaretten en alcohol worden duurder: de accijnzen gaan omhoog, net als de btw op luxegoederen. Ook worden er een paar bezuinigingen uit het regeerakkoord van 2010 verzacht. Het zou onder andere gaan om het passend onderwijs en het persoonsgebonden budget.

Meer wordt vanavond duidelijk: de Tweede Kamer debatteert vanaf 20:30 over de bezuinigingen. Dat debat is hieronder live te volgen. Ondertussen vind je op onze liveblog de laatste updates.

Door: Suse

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl