NOS NieuwsAangepast

4 mei-gedicht van Auke (15) gaat niet door

Of het voor Auke de Leeuw (15) uit Helmond nog leuk is om zijn gedicht voor te dragen op de Dodenherdenking op 4 mei is de vraag. Auke schreef het gedicht over zijn oudoom, die tijdens WOII voor de Waffen-SS diende en dus met de Duitsers meevocht. Het eindigt met de regels: "Ik ben vernoemd naar Dirk Siebe. Omdat ook Dirk Siebe niet vergeten mag worden." En daar begint de ellende.

Het comité 4 en 5 mei vindt het moedig en koos hem uit om z'n gedicht voor te dragen.

Slachtoffers

Maar het Centrum Informatie en Documentatie Israël denkt daar heel anders over: "Ik vind het erg moeilijk om te zien dat uitgerekend op 4 mei iemand een soort hulde brengt aan iemand die bij de Waffen-SS heeft gezeten", zegt adjunct-directeur Esther Voet.

"Wat is de volgende stap, ook Eichmann herdenken omdat hij een verkeerde keuze heeft gemaakt?" Ze benadrukt dat 4 mei een dag is waarop de slachtoffers herdacht moeten worden.

Directeur Nine Nooter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei vindt de reactie van het CIDI jammer. Met het gedicht laat Auke volgens het comité zien hoe de oorlog generaties lang doorwerkt en hoe er binnen één gezin 'goede' en 'foute' keuzes zijn gemaakt. Vier andere kinderen van het gezin van de oudoom zaten in het verzet. Nooter: "Die hebben waarschijnlijk levens gered".

Geen weg terug

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei organiseert ieder jaar een gedichtenwedstrijd. Een onafhankelijke jury kiest de winnaars.

Auke verwerkte in Foute Keuze onder meer de gevolgen voor het gezin van zijn oudoom en zijn angst bij de gevechten tegen de Russen. Hij vindt dat ook niet mag worden vergeten dat sommige Nederlanders een verkeerde keuze maakten en dat die simpelweg geen weg terug meer zagen.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl