Timelapse-video van protest op 22 maart
Sluit video
dinsdag 24 apr 2012

Studentenprotest Canada kost politie miljoenen

Studentenprotesten in CanadaStudentenprotesten in CanadaAFP

Net als studenten hier zijn Canadese studenten ook niet tevreden met de regeling rond het collegegeld. Alleen laten zij flink meer van zich horen. Zo veel zelfs, dat de overuren van agenten miljoenen dollars kunnen gaan kosten.

Dat is een schatting van de politievakbond in Montréal. Bij de protesten worden speciaal getrainde agenten ingezet en tot nu toe heeft dat bijna 3 miljoen dollar gekost. De bond is bang dat de gemeente weer gaat korten op de politie om de kosten te dekken.

De studenten protesteren al sinds half februari en sindsdien zijn speciale agenten al 150 keer ingeschakeld. Sommigen hebben er al 300 overuren opzitten.

Stenen en biljartballen

Bij de laatste protesten op vrijdag werden negentig mensen opgepakt. Zes agenten raakten gewond. Studenten gooiden met stenen en biljartballen; de politie sloeg terug met stokken, traangas en rookbommen.

Op dit YouTube-kanaal vind je meer filmpjes.

Een agent die al 30 jaar bij de politie werkt, zei dat hij zelden zo'n georganiseerde en langdurige aanval tegen de politie had meegemaakt. "Ze hergroepeerden zich en kwamen wel drie tot vier keer terug. En wat ze allemaal naar ons gooiden, was ronduit barbaars."

3600 euro

Het is het grootste studentenprotest in de geschiedenis van de Franstalige provincie Québec. In de komende vijf jaar gaat het collegegeld daar stapsgewijs omhoog, in totaal met 1625 dollar. In 2016 betalen studenten dan 4700 dollar per jaar, zo'n 3600 euro. Maar zelfs met de geplande verhogingen is het collegegeld in Québec het laagste in Canada en Noord-Amerika.

Deel dit artikel