Bezoek aan grootste dierproefcentrum van Europa

Dierproeven, zielig of noodzaak? Iedereen vindt er wel wat van. Vandaag verschijnt "dierproeven voor dummies" en dat is niet toevallig, want het is Wereld Proefdieren dag. Verslaggever Martijn van der Zande ging naar het grootste dierproefcentrum van Europa in Rijswijk.

  • 160 KEER BELUISTERD
Sluit video
dinsdag 24 apr 2012

Dierproeven voor dummies

Apen in dierproefcentrum RijswijkApen in dierproefcentrum RijswijkNOS / Sanne de Ronden

Het is altijd een gevoelig onderwerp: dierproeven. Vandaag is het Wereld Proefdierendag, en wordt er wereldwijd geprotesteerd tegen de experimenten op dieren.

Het grootste proefdiercentrum van Europa, BPRC (Biomedical Primate Research Centre), is de kritiek zat, en hield open huis in Rijswijk. Wij mochten langskomen, rechts hoor je de radioreportage van ons bezoek aan het proefcentrum voor apen.

Bij het PBRC zitten 1500 apen, waarvan 200 voor dierproeven worden gebruikt. De rest zijn er voor de fok, om jaarlijks aan de 200 apen te kunnen komen voor de proeven. Ze begrijpen de kritiek, maar benadrukken dat dierproeven wettelijk verplicht zijn gesteld in de Nederlandse wetgeving. "De dierproeven helpen levensbedreigende ziekten van de mens te bestrijden".

Ze doen grofweg twee dingen: wetenschappelijk onderzoek naar hoe bepaalde ziekten werken en ze doen onderzoek naar medicijnen en behandelingen van ziektes. Dat zijn: hiv/aids, tropische ziekten als tubercelose, malaria, reuma, MS en Parkinson.

Witte Kruizen

Niet iedereen was enthousiast over de poging tot transparantie: vlakbij het proefdiercentrum demonstreerden vandaag tientallen tegenstanders. Ze plaatsten honderd witte kruizen, bij ieder kruis een foto van een aap. De apen staan symbool voor de apen die gestorven zijn door de proeven.

De Stichting Informatie Dierproeven brengt vandaag een informatiemap uit over dierproeven: 'Dierproeven voor dummies'.

Door: Suse

Deel dit artikel