Noord-Korea #failure

Zuid-Korea is op zoek gegaan naar de resten van de raket die buurland Noord-Korea lanceerde. De lancering mislukte en de raket stortte enkele minuten later in zee. Een domper voor Noord-Korea. Je hoort verslaggever Onno Beukers.

  • 539 KEER BELUISTERD
Sluit video
dinsdag 24 apr 2012

Noord-Korea weer in opspraak

De lancering van de Unha-3-raket begin deze maand mislukteDe lancering van de Unha-3-raket begin deze maand mislukteAFP

Het lijkt wel of Noord-Korea zich niets aantrekt van de internationale kritiek. Testte het communistische land begin deze maand nog een ballistische raket, nu staat er alweer een derde nucleaire proef op de agenda. Dit zegt een anonieme bron van persbureau Reuters.

"Binnenkort. De voorbereidingen zitten in de laatste fase", zegt de welingelichte bron, die nauwe contacten in de Noord-Koreaanse en Chinese regering heeft. Diezelfde bron voorspelde eerder de atoomproef in 2006, enkele dagen voor deze daadwerkelijk plaatsvond. Noord-Korea deed een tweede nucleaire proef in 2009; beide keren kwamen de proeven kort na een raketlancering. Ook in Zuid-Koreaanse media suggereren deskundigen dat een nieuwe proef binnen 2 weken kan plaatsvinden.

Na de (mislukte) lancering van een ballistische raket eerder deze maand kreeg Noord-Korea veel internationale kritiek. Het communistische land waarschuwde toen voor vergeldingsmaatregelen, maar zei niet wat voor acties ze in gedachten hadden.

Beloftes opgezegd

Met deze lancering schendt Noord-Korea geen beloftes. In februari bereikten de Verenigde Staten nog een akkoord met Pyongyang, dat beloofde het verrijken van uranium op te schorten, geen nucleaire tests meer te doen en voorlopig af te zien van raketlanceringen. Maar na de veroordeling van de rakettest door de VN-Veiligheidsraad vorige week, zegde Pyongyang dat akkoord en daarmee de beloftes formeel op.

Door: Wiske

Deel dit artikel