NOS NieuwsAangepast

Bankencrisis IJsland: ex-premier vrijuit

Geen straf voor de ex-premier van IJsland. Dat heeft een rechter vandaag bepaald. Geir Haarde, die tussen 2006 en 2009 premier was, stond terecht voor nalatigheid in de tijd voor de bankencrisis. Maar de rechtbank verklaarde hem wel deels schuldig aan de bankencrisis. bankencrisis.

Daarmee is Haarde de eerste regeringsleider ter wereld die veroordeeld is voor de crisis in 2008. Die veroorzaakte niet alleen voor veel problemen in IJsland, maar ook in Nederland. Gemeentes, provincies en particulieren verloren in een klap grote sommen geld.

Volgens de rechter voerde de ex-premier in de aanloop naar de crisis te weinig overleg met zijn kabinet. Haarde werd aangeklaagd omdat hij te weinig toezicht zou hebben gehouden en voorstellen om de bankensector sterker te maken niet overnam.

De crisis

In 2008 ging het goed mis met de banken in IJsland. Binnen één week vielen de drie belangrijkste banken om. Terwijl het zo goed leek te gaan: "In korte tijd waren de banken heel groot geworden", zegt correspondent Rolien Créton. "Ze werden geprivatiseerd en opgekocht door rijke zakenlieden." Maar deze zakenlieden hadden weinig kaas gegeten van bankieren: ze leenden grote sommen geld van hun eigen bank om bedrijven in het buitenland op te kopen. "Toen de kredietcrisis inzette ging dat mis en vielen ze om."

Veel IJslanders kwamen daardoor in de problemen en hebben door de crisis nog steedds grote schulden. Daarom is het proces erg belangrijk voor hen. "Politici zijn door de crisis heel impopulair geworden", vertelt Créton. Toch zijn ze ook teleurgesteld door het proces: "Vele vragen zijn tijdens het proces onbeantwoord gebleven. Ze begrijpen nog steeds niet hoe de vork in de steel zit en wie nou waar verantwoordelijk voor is." Een langer gesprek met haar hoor je rechts.

Meer rechtzaken

De 61-jarige ex-premier vond het proces een aanval van links, een politiek proces. Het initiatief kwam namelijk van een linkse meerderheid in het parlement. Haarde is niet de laatste in IJsland die vervolgd wordt. Er volgen nog rechtszaken tegen andere politici, bankiers en zakenlieden. "Mensen die de IJslanders het meest haten", zegt Créton.

Door: Tony

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl