NOS NieuwsAangepast

Internationale verbazing over mislukt Catshuisoverleg

Verbazing na het stuklopen van de Catshuisonderhandelingen is er niet alleen in Nederland. De hele wereld kijkt mee en reageert op Neerlands politieke situatie.

Zorgelijk commentaar en een beetje ironie. Want was het niet juist Nederland dat zo hamerde op de begrotingstekorten?

De twee grootste zakenkranten ter wereld voorspellen niet veel goeds voor Nederland. We zouden weleens in de gevarenzone van de financiële markten terecht kunnen komen. The Wall Street Journal stelt dat ver voor Wilders opstapte, het er al aan zat te komen dat Nederland meer politieke druk van de crisis zou ondervinden naar het voorbeeld van Griekenland, Ierland en Italië. In die landen zouden ze het nieuws van onze situatie bovendien met "Schadenfreude" ontvangen.

De krant verbaast zich erover dat het kabinet een begrotingsplan van 14 miljard euro niet rond krijgt en constateert dat Nederland hard aan de bak moet.

Ironisch

Het Britse instituut The Financial Times noemt de val van kabinet Rutte ironisch omdat juist wij Nederlanders slechts een jaar geleden hardnekkig voorstander van de strikte limieten voor begrotingstekorten waren. De stukgelopen onderhandelingen hebben onvoorspelbare gevolgen voor Wilders, zeker nadat Rutte en Verhagen "zich haastten" hem de mislukking in de schoenen te schuiven.

De val van het kabinet is volgens The New York Times vooral slecht nieuws voor de eurozone. Nu een van de vier overgebleven landen met een triple-A status in de problemen komt, zijn alle ogen op ons continent gericht. Het mislukken van de onderhandelingen is slecht getimed voor de EU nu het IMF en de Wereldbank hard op zoek zijn naar een oplossing voor de verslechterde economische situatie.

Optimistisch

De Belgen bij De Morgen zijn vooral verrast door Wilders die zo onverwacht het coalitieberaad heeft afgeblazen. "Het minderheidskabinet-Rutte rest nu waarschijnlijk niets anders dan nieuwe verkiezingen uit te schrijven."

Onze oosterburen daarentegen zijn licht optimistisch. De Süddeutsche Zeitung schrijft: "In vergelijking met andere EU-lidstaten bevindt Nederland zich in een benijdenswaardige positie om zijn begroting zelf op orde te krijgen, zonder dat de sociale welvaartsstaat op zijn grondvesten zal schudden." Zij geven wél Wilders de schuld van de stukgelopen onderhandelingen."

Door: Wiske

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl