Overzicht val kabinet

Een minderheidskabinet-met-gedoogsteun is toch geen recept voor succes. Na een weekend waarin het Catshuis-overleg mislukte, is het kabinet Rutte vandaag gevallen. Demissionair, zonder gedoogsteun. Het was een hectisch politiek dagje. We zetten het even voor je op een rij.

 • DUUR: 01 MIN 44 SEC
 • 1994 KEER BEKEKEN
Sluit video
De dag dat Rutte 1 viel

Met de val van het kabinet Rutte 1 viel alweer het vijfde kabinet in de tien jaar. VVD en CDA hielden het met de gedoogsteun van de PVV niet langer dan 558 dagen vol. Verslaggever Martijn van der Zande maakte een samenvatting.

 • 297 KEER BELUISTERD
Sluit video
Kabinet Rutte, hoe nu verder?

Premier Rutte moet een oplossing zien te vinden voor de politieke crisis. En ook de fractievoorzitters van de politieke partijen gaan daarover nadenken. Want zo eenvoudig als het uitschrijven van nieuwe verkiezingen, is de situatie niet. Nederland verkeert nog steeds in een financiële crisis, die om snelle oplossingen vraagt.

 • DUUR: 01 MIN 11 SEC
 • 32469 KEER BEKEKEN
Sluit video
'Gaan we snel of langzaam bezuinigen?'

Na het mislukken van de Catshuisonderhandelingen zaterdag is het vandaag weer een spannende dag in politiek Den Haag. Verslaggever Jeroen van Dommelen vertelt wat er gaat gebeuren.

 • DUUR: 58 SEC
 • 2787 KEER BEKEKEN
Sluit video
Belangrijke dag in Den Haag

Hoe moet het verder met de politiek nu het Catshuisoverleg geklapt is? Dat is de vraag waar ze vandaag in Den Haag een antwoord op proberen te krijgen.

 • 149 KEER BELUISTERD
Sluit video
maandag 23 apr 2012

Kabinet-Rutte gevallen

Rutte verlaat Huis ten BoschRutte verlaat Huis ten BoschANP

Premier Rutte heeft vanmiddag bij koningin Beatrix het ontslag aangeboden van zijn kabinet. De koningin neemt het ontslag nu in beraad. De bewindspersonen gaan daarmee demissionair verder. Lees hier Ruttes ontslagbrief.

De fractievoorzitters vergaderen nu over een datum voor nieuwe verkiezingen. Zie daarover hieronder meer.

Rutte was vanmiddag zo'n twee uur bij de koningin. Vanochtend vergaderde het kabinet over de ontstane situatie, sinds het Catshuis-overleg mislukte. De Kamer houdt morgen een debat over de ontstane politieke situatie, zegt voorzitter Verbeet. Er zijn morgen geen vragenuur en geen stemmingen. Voor het debat zal premier Rutte een verklaring afleggen. Op allerlei niveaus werd vandaag overlegd over de politieke situatie. Het kabinet was sinds vanochtend vroeg bij elkaar .

Mislukking

Zaterdag mislukte het overleg over bezuinigingen in het Catshuis, nadat Geert Wilders de stekker eruit had getrokken.

Rutte en CDA-onderhandelaar Maxime Verhagen dachten vrijdagavond een akkoord te hebben. Zaterdag nog één sessie om de laatste details te regelen en dan zat de klus erop. Tenminste, dat dachten ze. Dat bleek een illusie, want PVV-leider Wilders besloot dat het pakket met bezuinigingen niet in het belang van de PVV was.

Voor of na de zomer?

De verwachting was dat we pas in september of oktober naar de stembus zouden kunnen, maar de meeste partijen in de Tweede Kamer willen nu zo snel mogelijk verkiezingen, nog voor de zomer. Waarom zou het tot na de zomer moeten duren?

Op basis van de Kieswet hebben partijen 40 dagen de tijd om hun lijst met kandidaten op te stellen. Deze termijn gaat in zodra de koningin het ontslag van het kabinet accepteert. Na het inleveren van de lijst volgen 43 dagen voor de campagne. Opgeteld betekent dit dus dat de verkiezingen midden juli zouden plaatsvinden.

Dit valt precies in de zomervakantie. Een groot bezwaar, want dan zijn veel Nederlanders in het buitenland. Ook de regering is dan op vakantie. Het zomerreces is van 6 juli tot 3 september.

De Kiesraad stuurde nog maar even een persbericht rond, om te melden dat het aan het kabinet is wanneer er verkiezingen worden gehouden. De Kiesraad kan wel adviseren om rekening te houden met vakanties en feestdagen.

Volg de laatste ontwikkelingen via het liveblog van NOS.nl.

Verkiezingen

 • Op dit moment kunnen er 27 partijen een kieslijst indienen.
 • Nieuwe partijen mogen maximaal 60 personen op de lijst zetten. Dit geldt ook voor partijen die minder dan 15 zetels hebben. Partijen met meer dan 15 zetels mogen 80 personen op de lijst zetten.
 • Alle kandidaten moeten de Nederlandse nationaliteit hebben, 18 jaar of ouder zijn en kiesgerechtigd zijn.
 • Vorige week zijn er twee nieuwe partijen bijgekomen: Soeverein Onafhankelijk Pioniers Nederland en Beter Nederland.
 • De volgende verkiezingen stonden gepland op 13 mei 2015. De vorige verkiezingen waren op 9 juni 2010.

Door: Ikram en Tony

Deel dit artikel