NOS NieuwsAangepast

Eén dode door treinbotsing Amsterdam

Een van de slachtoffers van het treinongeluk is overleden, een vrouw van 68. Dat meldt de gemeente Amsterdam. De vrouw kwam uit het oosten van het land. Ze is in het ziekenhuis aan haar verwondingen bezweken.

Zestien mensen met zware verwondingen liggen nog in het ziekenhuis. In totaal raakten 117 treinreizigers gewond door de botsing van een Sprinter met een intercity. Van hen hebben 42 mensen ernstig letsel opgelopen.

Speciaal nummer

Verder is nog niet veel bekend over de oorzaak van het grote treinongeluk in Amsterdam gisteren. De NS en ProRail aven vanmiddag een persconferentie, maar wilden nog geen uitspraken doen "voordat het onderzoek is afgerond". Wel maakten ze bekend dat er een special care-team is opgericht waar iedereen die bij het ongeluk betrokken was, naar kan bellen. Dat nummer is 0800-6677888.

Inmiddels zijn beide treinen weggesleept en is het spoor dus weer vrij. ProRail bekijkt in hoeverre de rails zijn beschadigd. Pas als dat onderzoek is afgerond wordt het spoor waar het ongeluk op plaatsvond vrijgegeven. Op de omliggende sporen komt het treinverkeer zeer langzaam op gang. Minister Schultz wil de oorzaak van het ongeluk zo snel mogelijk achterhalen en wenst alle slachtoffers veel sterkte.

De stoptrein was onderweg naar Uitgeest. De sneltrein reed van Den Helder naar Nijmegen. De machinist van de sneltrein raakte zwaargewond en is nog niet aanspreekbaar, de andere machinist is er beter aan toe. Hoe de twee treinen op hetzelfde spoor terechtkwamen is nog onduidelijk.

Ooggetuigen

Giovanni Laisina zat in de stoptrein. Hij twitterde vlak na het ongeluk: "OMG, onze trein heeft gewoon net een botsing gemaakt tussen CS en Sloterdijk WAUW! Mensen zijn gewoon gewond en zo!!" En later schrijft hij: "mijn coupe was leeg ik zat 1e klas, de rest van de trein zat propvol mensen gewoon tegen raam geknald." Later vertelt Giovanni tegen de NOS radio (het gesprek kun je rechtsboven terugluisteren) dat hij met een collega in de eerste klas zat, waar het heel rustig was. "In de gang en de tweede klas was het best druk. Mensen knalden daar tegen elkaar aan en sloegen met hun hoofden tegen de ramen. Er zaten barsten in de ramen. Je zag overal bloed. Het was best schrikken."

Hij had niet meteen in de gaten dat er sprake was van een botsing. "Op dat moment denk je niet aan de oorzaak, want er waren mensen gewond geraakt. Het eerste wat ik deed was kijken hoe het met hen ging, bijvoorbeeld met een vrouw die in het gangpad lag. Je probeert op dat moment gewoon te kijken wat je kunt doen, hoe je mensen kunt helpen of geruststellen. Na een half uur mochten mensen die niet gewond waren de trein uit."

Volgens Giovanni waren er binnen een kwartier hulpverleners en konden de inzittenden die niet gewond waren de trein verlaten. "Iedereen was erg aangeslagen."

Glas brak

Een andere passagier vertelt: "Het was pure chaos net na de botsing. Mensen vielen over elkaar heen en glas brak. Angst, verdriet en heel veel vragen. Hoe kon dit gebeuren? Bij ons in de coupé lag een vrouw bewusteloos en een man was door glas en een stalen paal geraakt en lag in een plas bloed. Veel mensen hadden bloed op hun gezicht door rondvliegende glasscherven. De hulpdiensten waren er snel bij, alleen door het hooggelegen spoor was het lastig om slachtoffers uit de trein en van het talud te krijgen."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl