NOS NieuwsAangepast

Catshuisoverleg mislukt

Het overleg in het Catshuis is mislukt. Na nog geen anderhalf uur reed PVV-leider Geert Wilders met Fleur Agema met hoge snelheid weg van het Catshuis. Wat dit voor de coalitie betekent, is niet bekend.

Volg hier het liveblog over de mislukte onderhandelingen.

Rutte en Verhagen

"Het is de drie partijen niet gelukt om tot gemeenschappelijke antwoorden te komen", zei premier Rutte op de persconferentie. "De PVV schrok op het laatste moment terug. In die partij ontbrak het uiteindelijk aan politieke wil, daarom staan we hier met lege handen."

Verhagen vulde hem aan: "Vandaag zijn 16 miljoen Nederlanders in de steek gelaten. Er liggen goeie maatregelen voor hervormingen. Mensen zouden de maatregelen in de komende jaren voelen, maar er zouden verbeteringen tegenover staan. We moeten het belang van Nederland voorop stellen. Nu is helaas duidelijk geworden dat Wilders voor die verantwoordelijkheid wegloopt."

Wilders

Wilders wil nieuwe verkiezingen en "zo snel mogelijk". "Er lag uiteindelijk een pakket wat iedereen fors zou raken", zei hij op zijn persconferentie. "En dat allemaal om een Europese eis van 3 procent tekort in 2013 te realiseren. Ik accepteer niet dat de ouderen in Nederland moeten bloeden. Het is onaanvaardbaar en niet in het belang van onze PVV-kiezers. Als er wat minder streng aan 3 procent was vastgehouden, als er iets minder was bezuinigd, hadden we eruit gekomen."

"Als ik er niet in geloofde, was ik er nooit aan begonnen. Ik ben ook echt teleurgesteld. Maar wat niet kan, kan niet. Nieuwe verkiezingen en zo snel mogelijk", aldus Wilders vanmiddag. Maandag gaan ze met het kabinet vergaderen.

De onderhandelaars van VVD, CDA en PVV zaten sinds 13.00 uur voor het eerst in het weekend om de tafel. Ze spraken over de berekeningen die het Centraal Planbureau op basis van de nog geheime bezuinigingsplannen heeft gemaakt.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl