NOS NieuwsAangepast

UgandaSpeaks: antwoord op Kony2012

Wereldwijd gaan er vannacht mensen de straat op in het kader van Cover the Night, een actie waarbij posters worden geplakt voor de actie Kony2012. Ook in Nederland zal dat op verschillende plaatsen gebeuren. De video die de organisatie Invisible Children begin maart lanceerde zorgde nog voor veel ophef. Maar hoeveel mensen zullen er vannacht op komen dagen om posters te plakken?

De film van Invisible Children gaat over de jarenlange oorlog in het Afrikaanse land Uganda, waar Kony met zijn Verzetsleger van de Heer heerste. Heerste, precies, want dat is alweer jaren geleden. Dat was dan ook de voornaamste kritiek, dat de film achterhaald was.

Ook Ugandese bloggers delen die kritiek en zijn het platform UgandaSpeaks begonnen om hun kant van het verhaal te vertellen. "De meeste Ugandezen zijn geschokt door de video, waarin de oorlog verkeerd wordt voorgesteld", zo staat er op hun website. UgandaSpeaks gaat mediamakers ondersteunen om "hun kant van het verhaal te vertellen". Als eerste hebben ze een video gemaakt over de 'erfenis' van Kony en de opbouw na de oorlog, die vrijdag werd gelanceerd op YouTube.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl