NOS NieuwsAangepast

Tabaksgiganten vechten terug

Grote tabaksbedrijven hebben de afgelopen drie dagen hard gevochten tegen de Australische regering in de rechtzaal. Vanaf december mogen de bedrijven namelijk niet meer zelf bepalen hoe hun pakjes sigaretten eruitzien. De overheid bepaalt wat er op de achterkant en op 70 procent van de voorkant komt.

De pakjes worden zo kleine 'billboards' voor de overheid, vinden de bedrijven Britisch American Tobacco, Philip Morris International, Imperial Tobacco en Japan Tabacco. De wet maakt van de pakjes een platform voor de overheid om hun boodschap te verspreiden. De sigaretten worden vanaf eind dit jaar verkocht in olijfgroene pakjes met schokkende foto's en waarschuwingsteksten tegen de gevolgen van het roken.

Gemeenschappelijke gezondheid

Maar de regering wil hier niets van weten: "De suggestie dat sigarettenpakjes kleine billboards worden voor de overheid is verkeerd," zegt de advocaat van de overheid tegen de rechters. De wet gaat volgens hem over de gemeenschappelijke gezondheid. "De tabaksbedrijven hebben er de afgelopen veertig jaar voor gezorgd dat mensen steeds ongezonder worden, " zegt hij.

Volgens de advocaat volgt de wet gewoon de richtlijnen voor gevaarlijke producten: ook op rattengif staat een waarschuwing. Maar dit overtuigde de tegenpartij niet: op een pakje rattengif is de waarschuwing bescheidener dan de afschrikkende waarschuwingen op pakjes sigaretten.

Senaat

De plannen voor de strenge regels stammen uit 2010, na aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie. Vrijwel direct stribbelden de tabaksbedrijven tegen, maar de regering zette door. Vorig jaar november werd de wet goedgekeurd door het Australische Senaat en vanaf december dit jaar zien alle pakjes er hetzelfde uit. Australië is hiermee het eerste land met zulke rigoureuze maatregelen tegen roken.

In de rechtszaal zeiden de tabaksgiganten bang te zijn dat Australië een voorbeeld wordt voor andere landen. Die angst komt niet uit de lucht vallen: ook de Europese Commissie, Nieuw Zeeland, Canada, België, IJsland en Frankrijk denken er over de wet door te voeren. Eerder werd al bekend dat Groot-Britannië ook van de kleurrijke pakjes af wil.

Door: Tony

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl