NOS NieuwsAangepast

Lichaam op de rails: hoezo opruimen?

Vervelende nieuwe regels voor Indiase treinmachinisten. Ze moeten voortaan verplicht lichamen van de rails verwijderen. Ze zijn simpelweg not amused.

Indiase treinen zijn zacht uitgedrukt, overvol. De trein is dé manier van reizen in India. In Mumbai maken dagelijks 7 miljoen mensen gebruik van de trein. In de stad vinden elke dag 12 mensen de dood door een ongeluk met de trein en over heel India werden in 2010 maar liefst 28.000 lichamen op het spoor gevonden. Dit zorgt voor vertragingen en dus voerde spoorwegmaatschappij Indian Railways in maart maatregelen. Sindsdien moeten machinisten en conducteurs lichamen aan boord halen en bij het volgende station afleveren. Dit tot woede van de machinisten.

Sanjay Pandhi, woordvoerder van de Indiase vakbond stelt dat de nieuwe regel in strijd is met het Indiase rechtssysteem. "Het verwijderen van lichamen door machinisten en bewakers is gelijk aan het verwijderen van elementair bewijsmateriaal van een plaats waar een misdrijf heeft plaatsgehad."

Mensen hangen aan de deur, zitten op het dak, allemaal bekende taferelen in het Indiase treinverkeer. De meeste lichamen op het spoor zijn afkomstig van mensen die uit overvolle treinen worden gedrukt of mensen die hun route via het spoor afsnijden. In dit audiofragment legt Zuid-Azië correspondent Lucas Waagmeester uit waarom die mensen zich in de buurt van het spoor wagen.

Maatregelen

De spoorwegen in de grote steden zijn eigenlijk helemaal niet berekend op zoveel reizigers. In Mumbai zijn ze bezig met de aanleg van een metronet, dat moet het reizen veiliger maken.

In Indonesië hebben ze andere maatregelen genomen tegen de treinsurfers. De spoorwegen daar zagen betonnen sloopkogels en bezems doordrenkt met vieze smurrie boven het spoor als laatste redmiddel om de mensen van het dak te jagen. Eerder probeerde ze het al met paintball-geweren en waakhonden.

In India zijn ze nog niet zo creatief. "Ik heb hier nog nooit gehoord van maatregelen om te zorgen dat mensen niet meer van het dak vallen. Ik reis zelf heel veel met de trein, maar dat heb ik nog nooit gezien," zegt Waagmeester.

Metropool-sport

De extreem slechte reputatie van het Indiase spoor schrikt niet iedereen af. Er is een ware hype onder waaghalzen uit de slums die trucs uithalen op een rijdende trein. Ze komen uit hun werk en halen op weg naar huis trucs met elkaar uit terwijl ze aan een rijdende trein hangen. Ze springen tegen palen, rennen over muurtjes en slepen met hun benen over de grond. Bekijk het filmpje hieronder voor een impressie.

Door: Wiske

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl