NOS NieuwsAangepast

Steeds minder tienermoeders

Tienerzwangerschappen. Het is een probleem dat eens in de zoveel tijd weer onder de aandacht komt als een groot probleem, maar het wordt eigenlijk steeds kleiner. Als je naar de harde cijfers kijkt tenminste.

In de Verenigde Staten is een onderzoeksrapport verschenen waaruit naar voren komt dat het aantal tienerzwangerschappen daar op het laagste punt in 60 jaar ligt. In 2010 waren 34,3 op de 1000 meisjes tussen de 15 en 19 moeder.

Religie

Er is een groot verschil door het land heen. In het noordoosten (Vermont, New Hampshire, Massachusetts en Connecticut) ligt het aantal het laagst: beneden de 20 op de 1000. In het zuiden (Texas, Oklahoma, Mississippi, Arkansas en New Mexico) ligt het velen malen hoger: boven de 50 op de 1000. Een overzicht vind je op de kaart aan de rechterkant.

In de VS lijkt er een duidelijk verband tussen religie en tienerzwangerschappen. Het aantal tienermoeders ligt in de staten waar veel Christenen wonen veel hoger dan in de andere staten. Daarnaast geeft ruim tweederde van de tienermoeders aan "zeer gelovig" te zijn. Ook politiek voorkeur speelt mee, in de staten waarMcCain de verkiezingen in 2008 won, komen veel meer tienermoeders voor dan in de Obama-staten.

Nederland

Hoe zit het in Nederland? Daar is niet zo'n uitgebreid, recent onderzoek beschikbaar, maar het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft wel cijfers. Ook in ons land daalt het aantal tienermoeders, terwijl het aantal jongeren juist toeneemt. In 2010 waren er in ons land 1884 moeders die jonger waren dan 20, tien jaar eerder waren het er nog 2503.

In 2008 werd er onderzoek gedaan naar hoe de verdeling over de gemeentes is. Daaruit kwam duidelijk naar voren dat vooral in de grote steden veel tienermoeders wonen. Al springen er ook een paar kleine gemeentes uit, zoals Ooststellingwerf en Ameland. Het hoogste percentage Nederlandse tienermoeders had Lelystad vier jaar geleden (1,9 procent). 72 gemeenten hadden destijds geen tienermoeders.

Door: Elger

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl