NOS NieuwsAangepast

Handsfree bellen even link

Dacht je goed bezig te zijn als je keurig handsfree in de auto belt? Formeel misschien wel, maar uit onderzoek blijkt dat handsfree bellen net zo gevaarlijk is als bellen met je telefoon in je hand. Dat concludeert de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) na onderzoek.

Afleiding

Afleiding is namelijk het grootste gevaar, en als je handsfree belt, ben je nog steeds net zo snel afgeleid en heb je geen aandacht voor het verkeer. Wereldwijd zorgt afleiding voor 5 tot 25 procent van de auto-ongelukken. Bij vrachtwagenongelukken is dat zelfs 70 procent. Navigatiesystemen of mobiele telefoons, elektronische apparaten gaan meer aandacht vragen. Nu al is zo'n 30 procent van de verkeersdeelnemers onderweg bezig met iets anders dan het verkeer.

'No Phone Zone'

In de Verenigde Staten ligt de focus meer op een ander gevaar. Sms'en tijdens het autorijden gebeurt hier ook al, maar lijkt daar een ware volkssport te zijn. Oprah Winfrey is zich hiervan bewust en startte de 'No Phone Zone' campagne. Daarmee tikt ze mensen op de vingers en probeert met behulp van Hollywood aandacht te krijgen voor het groeiende probleem.

De overheid in de VS negeert het probleem niet en heeft de maand april omgedoopt tot 'National Distracted Driving Awareness Month'. Speciaal voor de derde editie bedacht het ministerie van verkeer dit jaar een slogan: 'One Text or Call could Wreck it All.'

Chapel Hill in North Carolina is de eerste stad in de VS waar bellen in de auto binnenkort helemaal verboden wordt. Voor meer veiligheid in het verkeer mag je daar vanaf 1 juni ook niet meer handsfree bellen. Voor zover bekend is dat tot dusver alleen in Japan en Slowakije verboden.

Door: Wiske

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl