Wouter Zwart over de mislukte lancering in Noord-Korea

Azië-correspondent Wouter Zwart over de mislukte lancering in Noord-Korea.

  • DUUR: 01 MIN 41 SEC
  • 5182 KEER BEKEKEN
Sluit video
vrijdag 13 apr 2012

Vrijdag de 13e voor N-Korea

Kijken naar de lanceringKijken naar de lanceringAFP

Vrijdag de 13e wordt uit bijgeloof vaak gevreesd, maar begon vanochtend vroeg écht slecht voor Noord-Korea. De langverwachte lancering van de raket mislukte en inmiddels is aartsrivaal Zuid-Korea op zoek gegaan naar de resten die in zee moeten liggen. En gisteren kreeg een bus vol journalisten nog een onbedoeld kijkje in de afgeschermde wereld van Noord-Korea toen de persbus een verkeerde afslag nam. Foutje.

Al maanden wordt er gesproken over een raketlancering van het communistische land. Er is veel kritiek van de internationale gemeenschap omdat de lancering deel zou zijn van een atoomprogramma. Of de speculaties waar zijn, maakt inmiddels niet meer uit; de raket eindigde in zee.

Gezichtsverlies

Het falen van de lancering is groot gezichtsverlies voor het bewind van Noord-Korea. Deze week zijn er allerlei festiviteiten in het land rondom de honderdste geboortedag van Kim Il Sung, de stichter van de staat. De raketlancering had onderdeel van de feestelijkheden moeten zijn en op hoge uitzonderen zijn er zelfs buitenlandse journalisten toegelaten om alles vast te leggen.

En ook bij dit laatste ging het niet helemaal soepeltjes. De delegatie buitenlandse journalisten kreeg gisteren een tour door het land. Normaal gesproken gaat dit via een strakke route waarbij alleen de brede straten, schoongeveegde stoepen en blinkende gebouwen getoond worden. Nu nam de chauffeur per ongeluk een verkeerde afslag, waardoor de journalisten plotseling in een hele andere wereld terecht kwamen. Slechte wegen, geen verlichting en rotzooi overal.

Verwondering

De verwondering van de inzittende journalisten was groot. Wat ze zagen was niet fraai maar de beelden komen overeen met wat altijd al wordt vermoed door de buitenwereld: Noord-Korea is een land vol armoede en verval. Bruin stof overal, gebouwen die op instorten staan en wegen bedolven onder het vuil. De fotografen mochten in de verwarring van de reisleider gewoon foto's maken, wat interessante reportages oplevert. Fotoseries van verschillende persbureaus vind je onder meer hier en hier.

En alsof het vandaag allemaal niet slecht genoeg gaat staakt de VS de voedselhulp naar Noord-Korea. De Amerikanen hadden een hulpcampagne in voorbereiding, maar dat gaat niet meer door vanwege de raketlancering. Noord-Korea was al gewaarschuwd dat een lancering niet zonder vergelding zou blijven.

Het Witte Huis noemde de lancering "een provocerende daad in strijd met het internationale recht" ondanks het feit dat het mislukte.

Na de mislukte lancering stroomden de grappen binnen. Hieronder zie je er een paar.

Deel dit artikel