vrijdag 13 apr 2012

Baviaan klaar voor Aap-Noot-Mies?

Aap-Noot-MiesAap-Noot-MiesRenée Penris / NOS

Er is hoop voor alle schrijvers in Nederland. Terwijl boekenwinkels failliet gaan en de ontlezing al jaren als een donkere wolk boven Nederland hangt, krijgen ze er misschien wel een nieuwe doelgroep bij: bavianen.

Onderzoekers in Frankrijk hebben ontdekt dat de apen woorden kunnen onderscheiden van niet-woorden. Wanneer de wetenschappers de bavianen vierletterwoorden laten zien, weten de dieren of dit een echt woord is of een onzinwoord. De beste baviaan van de klas is Dan, hij heeft een woordenschat van 308 woorden. Hieronder zie je de ster in actie:

Of klik hier.

Bavianenroman

Volgens de onderzoekers, die hun artikel deze week publiceerden in het wetenschappelijk tijdschrift Science, ligt de eerste bavianenroman nog lang niet in de winkel. De apen herkennen de woorden wel, maar weten niet wat ze betekenen: van lezen is geen sprake.

Het is nog geen begrijpend lezen, maar knap is het wel: "De bavianen gebruiken informatie over de vier letters en de onderlinge relatie tussen de letters om onze opdracht uit te voeren", zegt een onderzoeker tegen de BBC. Het heeft volgens hem dan ook niets te maken met lezen, maar met het "natuurlijke vermogen alledaagse dingen uit de omgeving te herkennen."

Vrijwillig

Het succes is mede te danken aan een nieuwe manier van onderzoeken, denken de wetenschappers. Zo doen de apen vrijwillig mee aan het onderzoek en kunnen zij zelf kiezen wanneer ze in een van de 10 computerhokken gaan zitten om de test te maken. De dieren worden dus niet gedwongen, en dat werkt: tijdens de intensieve training klommen ze zo'n 61.000 keer achter de computer.

In totaal werden er 300.000 tests uitgevoerd onder zes bavianen. Drie op de vier keer herkenden de apen de onzinwoorden.

Door: Tony

Deel dit artikel