NOS NieuwsAangepast

Wat is gevaarlijker: de raket of de gevolgen?

Alle ogen zijn deze week gericht op Noord-Korea, waar een raketlancering op stapel staat. Waarom vinden we dit zo belangrijk? Is de raket gevaarlijk?

Het regime in Pyongyang gaat deze week een raket met satelliet lanceren. Japan, Amerika en Zuid-Korea zien dat als schending van resoluties van de VN Veiligheidsraad. Ook denken ze dat Noord-Korea eigenlijk aan een nucleaire test werkt. Maar het regime zelf houdt vol dat de proef vreedzaam is en nodigde buitenlandse journalisten uit om naar de geheime locatie te komen waar de raket gelanceerd wordt.

Het leek de goede kant uit te gaan met Noord-Korea, na de machtswisseling eind vorig jaar. In ruil voor voedselhulp zou het land het atoomprogramma stilleggen. Ook zou het controleurs van het Internationale Atoomagentschap toelaten. Waarom dan toch die rakettest?

Kijk eens hoe belangrijk we zijn

Volgens Jim Walsh, veiligheidsanalist aan de Massachusetts Institute of Technology, heeft Noord-Korea twee doelen. De uitnodiging van buitenlandse journalisten is een signaal aan de buitenwereld ('we zijn vreedzaam bezig'), maar ook aan het eigen volk ('kijk eens hoe belangrijk we zijn'). Dat alles heeft alles te maken met de machtswisseling; de jonge Kim Jong-un wil zijn positie veiligstellen en een stempel drukken op het beleid.

Walsh vertelt aan CNN ook dat het niet de raket zélf is waar we bang voor moeten zijn. "Deze raket is niet de beste ter wereld. De twee dingen die een modern raketprogramma nodig heeft, solide brandstof en een modern volgsysteem, ontbreken. En met vier tests in 15 jaar tijd zijn ze ook niet erg actief." Het gaat vooral om de gevolgen van de lancering. De raket kan uit koers raken en in een ander luchtruim terecht komen. "Vervolgens zou dat land zich geroepen kunnen voelen om hem neer te schieten. Zo kunnen er internationale incidenten ontstaan."

Voordelen van de lancering

Overigens heeft de raketlancering niet alleen nadelen, zo schrijft CNN's Pam Benson in een commentaar. De lancering kan namelijk ook interessante informatie voor de VS opleveren. "De Amerikaanse inlichtingendiensten krijgen een zeldzame mogelijkheid om nauwkeuriger te zien hoe ver Noord-Korea inmiddels is gevorderd met het programma." Amerika en Japan hebben, net als andere landen, in het gebied rondom Noord-Korea allerlei apparatuur opgesteld om de raket te kunnen volgen.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl