NOS NieuwsAangepast

F1-teams willen uitstel Grand Prix Bahrein

De Grand Prix van Bahrein staat voor zondag 22 april op de agenda. Maar of die doorgaat, is erg onzeker. De Formule 1-teams willen dat het evenement wordt uitgesteld - of helemaal geschrapt. Ze zijn bezorgd over de veiligheid, nu de protesten in het land groeien.

Er wordt al weken tegen de Grand Prix in Bahrein gedemonstreerd, maar nu het evenement dichterbij komt, groeit het protest. Demonstranten zien het als een goedkeuring van de schending van mensenrechten in het land. Tot nu toe hebben Jean Todt, de directeur van de Fédération Internationale de l'Automobile, en Bernie Ecclestone, de commerciële man, volgehouden dat de race gewoon doorgaat.

Vorige week nog waarschuwde voormalig racekampioen Damon Hill dat de Federation Internationale de l'Automobile de politieke spanning in Bahrein niet moet onderschatten en dat ze goed moeten nadenken of ze daar de GP willen houden.

Iemand van de twaalf teams klapte maandag anoniem uit de school tegen The Guardian. Hij zei dat iedereen hoopt dat de race wordt afgeblazen. "Activisten zeggen dat de protesten vreedzaam zullen verlopen, maar zo beginnen alle protesten." Het hele interview vind je hier.

Anti-regeringsactivisten plaatsten zondag een video online, om te laten zien wat er zou kunnen gebeuren als de GP doorgaat: 3 Days of Rage. Het zijn zeer schokkende beelden.

Hongerstaker al-Khawaja

Zondagavond raakten activisten opnieuw slaags met de politie toen een Bahreinse rechter een Deens verzoek om uitlevering van de Deens/Bahreinse hongerstaker Abdulhadi al-Khawaja weigerde. Al-Khawaja zit een levenslange gevangenisstraf uit voor zijn rol in de opstanden in Bahrein. Hij is vandaag zijn 61ste dag in hongerstaking ingegaan. Er wordt gevreesd voor zijn leven, nu hij niet naar Denemarken mag.

Vanmorgen werd uit sympathie voor al-Khawaja de Facebookpagina van Gulf Air gehackt. Gulf Air is een grote adverteerder in de grand prix.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl