zaterdag 7 apr 2012

'Vrijheid of marteldood!'

Abdulhadi Al-KhawajaAbdulhadi Al-KhawajaMohammed Aljeshi

Al 59 dagen heeft hij niets gegeten. Mensenrechtenactivist Abdulhadi Al-Khawaja uit Bahrein is nu zo verzwakt dat er gevreesd wordt voor zijn leven. Vorig jaar april werd hij door de overheid gearresteerd omdat hij de koninklijke familie zou willen omverwerpen. Hij zit nu een levenslange gevangenisstraf uit.

Al-Khawaja, door vele gezien als een gepassioneerde mensenrechtenactivist, is gisteren overgebracht naar een militair ziekenhuis, schrijft de BBC. Volgens zijn advocaat is zijn toestand erg verslechterd. Hij zou tien kilo verloren zijn.

Protesten

In Bahrein werd er gisteren massaal geprotesteerd voor de vrijlating van Al-Khawaja. Honderden demonstranten gaan de straat op. Ze houden posters vast en roepen: "Vrijheid of marteldood." De autoriteiten moeten er niets van weten. Met traangas en waterkannonen onderdrukken zij de protesten.

Tijdens de protesten arresteren de agenten de dochter van Al-Khawaja. Een dag later wordt zij weer vrijgelaten. De politie in Bahrein laat weten dat Zainab Al-Khawaja een agent had aangevallen. Meer beelden van de protesten staan rechts.

Amnesty International

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International riep vorige week al op Al-Khawaja vrij te laten. Ook zou Al-Khawaja in de gevangenis gemarteld zijn. "Bahrein moet er voor zorgen dat Al-Khawaja onmiddellijk en onvoorwaardelijk wordt vrijgelaten," aldus Amnesty International.

Bahrein op de kaart:


Grotere kaart weergeven

Meer hongerstakers in het nieuws:

  • De Palestijn Khader Adnan at 66 dagen niets meer, nadat hij in Israël zonder proces werd vastgehouden. Hij had succes: anderhalve maand geleden werd bekend dat hij op 17 april wordt vrijgelaten. Onder één voorwaarde: hij moet onmiddellijk weer gaan eten.
  • Op dit moment staken 23 mannen in Brussel voor een tijdelijk verblijfs- en werkvergunning. Vooralsnog hebben ze geen succes. België lijkt niet van gedachten te veranderen.
  • Een Indiase hongerstaker had vorig jaar wel succes. Hij protesteerde tegen de corruptie in zijn land. Het parlement stemde in met de strengere maatregelen tegen corruptie die hij had voorgesteld.
  • Hongerstaken kan ook gewoon om je zin te krijgen. De Mexicaanse Estibalis Chavez (19) wilde vorig jaar zo graag naar het huwelijk van de Britse prins William en Kate, dat ze 16 dagen niets at.

Door: Tony

Deel dit artikel