NOS NieuwsAangepast

Virgin Atlantic-lek naar paparazzi nog groter

Iedereen in Groot-Brittannië die vanuit z'n werk ooit iets gelekt heeft, staat nu waarschijnlijk te trillen op z'n benen. Na alle lekken bij News Corp is nu Richard Bransons Virgin Atlantic onderwerp van gesprek.

Vanmorgen bleek de krant The Guardian e-mails te hebben gezien waaruit blijkt dat een supervisor van Virgin Atlantic vluchtgegevens van zeker acht bekende Britten naar de media heeft gelekt. Inmiddels is duidelijk dat het om gegevens van bijna 70 bekende Britten gaat, onder wie de kinderen van Madonna en prinses Beatrice. Die e-mails gaan terug tot 2011.

Het gaat om een leidinggevende die verantwoordelijk was voor VIPs; ze speelde gegevens door naar het paparazzibedrijf Big Pictures, zodat fotografen op de luchthavens konden klaarstaan om plaatjes te schieten.

Scarlet Johansson

In de e-mails is onder meer te lezen hoe de leidinggevende, wier naam de krant niet bekendmaakt, enthousiast meldt nog meer informatie te hebben. Daarna volgt een lijst vluchten vanaf Londen van Sienna Miller, Robbie Williams, Scarlett Johansson, Gwyneth Paltrow, voetballer Ashley Cole en z'n ex Cheryl, voetballer Jermaine Defoe en Nicole Scherzinger. Big Pictures reageert daarop door te zeggen dat ze een betalingsregeling gaan opzetten.

Ook de vluchtgegevens van onder meer Jeremy Clarkson, Russell Brand, Rihanna, Daniel Radcliffe, Sacha Baron Cohen en zijn vrouw Isla Fisher, James May en de vrouw van Wayne Rooney zijn doorgespeeld. De nieuwe gegevens lijken te betekenen dat het op grotere schaal gebeurde dan in eerste instantie gedacht.

De leidinggevende is gisteren na de beschuldigingen opgestapt, al ontkent ze gegevens te hebben doorgespeeld. The Guardian heeft foto's van de sterren gecheckt met de details die de vrouw doorgaf en die komen overeen. De vluchtgegevens kloppen ook met informatie op de website van Virgin Atlantic.

Onderzoek

Virgin Atlantic laat weten het lek "extreem serieus" te nemen en is een onderzoek gestart. "De beveiliging van klantgegevens is onze hoogste prioriteit. Het incident waarvan we beschuldigd worden draait om acht personen die in 2010 vluchten boekten, en we hebben met allemaal contact."

Volgens juridische experts is dit misschien niet eens een misdrijf, maar kan het wel dienen als voorlopig bewijsmateriaal als het gaat om privacyschending en een schending van de wet op gegevensbeveiliging. "Misschien is het wel het topje van de ijsberg."

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl