NOS NieuwsAangepast

Van buiten zichtbaar wat van binnen speelt: zelfverminking

Van buiten laten zien, wat er binnenin gebeurt. In 2010 belandden er vanwege zelfverminking zo'n 1800 jongeren tussen de 20 en 24 op een Eerste Hulppost. Vergeleken met een paar jaar eerder (2006) is dat een stijging van bijna 60 procent. En het zijn vooral veel vrouwen.

Een directe verklaring voor deze flinke stijging is er niet. "Het is bekend dat er in die leeftijd veel gebeurt in je leven. Studie, baan, relaties. Dat zijn ingrijpende zaken die voor veel jongeren gevoelens van onzekerheid met zich meebrengen", zegt een woordvoerder van de stichting Consument en Veiligheid, die vandaag de cijfers naar buiten bracht.

Charlotte verminkte zichzelf vroeger ook. Haar advies: "Praat erover, kom ervoor uit". Een gesprek met haar kan je hiernaast beluisteren.

Zelfmoord

Hoewel vrouwen het voortouw nemen, gaan mannen iets rigoureuzer te werk. Meer dan driekwart van hen overleeft de zelf toegebrachte verminkingen niet. Bij vrouwen gaat eenvijfde te ver. Ze kiezen dan vaak voor ophanging of verstikking.

Positief is de daling in de leeftijdsgroep van 15 tot 19 jaar. Tussen 2006 en 2010 nam het aantal verminkingen met 26 procent af. Jongeren die zichzelf letsel aanbrengen, vergiftigen zichzelf met medicijnen of grijpen naar een mes en andere scherpe voorwerpen.

Door: Wiske

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl