donderdag 5 apr 2012

Op Venus klinken we allemaal als orks

VenusVenusForsetius / Flickr / Creative Commons 2.0 by

Stel, even puur theoretisch: we zouden op een andere planeet gaan wonen. Dan heb je natuurlijk allemaal omstandigheden om rekening mee te houden, bijvoorbeeld het gebrek aan zuurstof en zwaartekracht en de extreme temperaturen. Maar waar je minder snel aan denkt, zijn kleinere dingen. Zo klinkt geluid op andere planeten compleet anders dan op de aarde.

Een wetenschapper van de University of Southampton in Groot-Brittannië deed er onderzoek naar. Niet door het op te nemen, want dat is erg lastig, maar door het te simuleren. Dat deed hij door berekeningen te doen aan de hand van de eigenschappen van atmosfeer op een aantal planeten. Het resultaat: op Venus praten we allemaal als orks. En er is meer, luister zelf maar:

Het klinkt allemaal erg grappig, maar heeft de mensheid nu ook echt iets aan dit onderzoek? Zeker wel. Met de rekenmodellen kan namelijk worden onderzocht hoe akoestisch instrumenten moeten worden ingeregeld voor bepaalde planeten, zodat er beter onderzoek kan worden gedaan. En ook om te bepalen met wat voor trillingen sondes te maken krijgen, kan het worden gebruikt.

Door: Elger

Deel dit artikel