Amsterdam lapt met 'illegalenstage' wet aan de laars

Ben je een vluchteling en illegaal in Nederland, dan moet je verplicht tot je 18de naar school. Maar je kan geen mbo-diploma halen omdat je stage moet lopen. En stage lopen mag niet van het kabinet, omdat je daar een werk- of verblijfsvergunning nodig hebt.

Een meerderheid in de Amsterdamse gemeenteraad wil daar verandering in brengen. De gemeenteraad heeft ingestemd met een voorstel van GroenLinks over deze kwestie. De gemeente gaat illegale mbo'ers een stageplaats aanbieden bij de gemeente, zodat ze toch een mbo-diploma kunnen behalen.

Illegale mbo'ers

Je moet als illegale scholier voor je 18e met een vervolgstudie beginnen. Voor veel illegalen is een hbo- of wo-opleiding niet haalbaar, door de (taal)achterstand die zij vaak hebben. Illegale mbo'ers zijn er dus wel. De Amsterdamse onderwijswethouder Lodewijk Asscher vindt dat dit niet langer kan, en trotseert hiermee de landelijke wetgeving. Hij steunt ook het Stoutfonds. Dit fonds betaalt de boete van 8.000 euro die bedrijven krijgen bij het aannemen van mensen zonder werk- of verblijfsvergunning.

Niet toegestaan

Minister van Sociale Zaken Henk Kamp heeft meteen in een brief aan de gemeente Amsterdam laten weten dat illegalen absoluut geen stage mogen lopen. Bij overtreding loopt de boete voor de gemeente in de tienduizenden euro's. Per overtreding kost het de gemeente 8.000 euro. Met ingang van 2013 zelfs 12.000 euro. Als er meer vreemdelingen aangenomen worden, wordt de boete verdubbeld.

Wél toegestaan

De Kinderombudsman staat pal achter wethouder Asscher. De Ombudsman vindt dat vreemdelingen juist wel stage mogen lopen, "onderwijs bestaat uit theorie en praktijk". Stage hoort hier dus ook bij en mag niet uitgesloten worden, zo heeft laatst de Raad van Europa laten weten.

Door: Bas

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl