dinsdag 3 apr 2012

Elfjarige 'econoom' haalt internationale media

Een stuk van de tekening die Jurre Hermans bij zijn oplossing maakteEen stuk van de tekening die Jurre Hermans bij zijn oplossing maakteJurre Hermans

Een economische crisis oplossen iets voor grote, grijze economen die zich hier in een stoffige kamer het hoofd over breken? Niet dus, dacht de 11-jarige Jurre Hermans uit Gelderland.

In de strijd om de prestigieuze Wolfson Economic Prize kreeg hij een eervolle vermelding voor zijn oplossing op het scenario wanneer de eurozone uit elkaar zou vallen.

Prijs

250.000 Britse pond kon de winnaar opstrijken met het verlossende woord. Dit deed Jurre niet, maar zijn poging leverde hem wel een cheque van 100 euro op. Ook niet verkeerd. In totaal waren er 452 inzendingen en zijn er 5 toppers geselecteerd.

Jurre's plan bestaat uit een 'pizza-model' waarbij de Grieken al hun euro's moeten inleveren. Ze krijgen hier drachmes voor terug terwijl met de ingeleverde euro's Griekenland zijn schuldeisers kan betalen. En weigert een Griek zijn euro's in te leveren? Dan krijgt deze volgens Jurre een fikse boete.

Hans Brinker

Internationale media prijzen Jurre voor zijn economisch inzicht. Zo vergelijkt de Britse krant The Guardian hem met niemand minder dan Hans Brinker, het jongetje dat met zijn vinger een gat in de dijk van de Haarlemmermeer dichthoudt en zo stad en land redt van het water. Ook de Telegraph staat stil bij Jurre en merkt op hoe hij de spotlight steelt van alle economen.

De Britse BBC heeft ook gesproken met Jurre die vertelt dat hij op het idee kwam toen hij zich zorgen maakte over de crisis: "Toen ik in de krant las over de prijs die je kon winnen met de wedstrijd, wilde ik mijn idee insturen."

Buitenspelen

Ook de Amerikaanse economische site van Business Insider vindt Jurre interessanter dan de vijf winnende ideeën: zijn pasfoto, tekening en brief halen allemaal de voorpagina.

Jurre's populariteit is natuurlijk goed te begrijpen. Want wanneer 'lost' een 11-jarige de economische crisis op en schrijft hij in zijn voorstel: "ik hou van dieren want ik heb een hond en een vogel. Ik leef in een familie van 5 personen in Nederland. Ook heb ik 5 vrienden met wie ik de hele dag speel. Het liefst buiten."? Hieronder Jurre's tekening.

Tekening Jurre

Door: Dorien

Deel dit artikel