NOS NieuwsAangepast

Yellow cab NYC verdwijnt - en komt terug

Een van New Yorks bekendste handelskenmerken gaat verdwijnen: de taxi. De stad gaat vanaf volgend jaar alle gele taxi's vervangen door een modern exemplaar. "New Yorkers zijn zo gewend aan hun taxiritjes dat ze vergeten dat het ook beter kan", zegt François Farion, die het nieuwe model heeft ontworpen.

Nissan heeft met het ontwerp een contract van 10 jaar ter waarde van 1 miljard dollar gewonnen. De taxi blijft geel, maar verder verandert er van alles. De auto heeft een panoramadak zodat mensen beter van de stad kunnen genieten, je kan er je mobiele telefoon en laptop in opladen, er zitten leeslampjes in en schuifdeuren, zodat je het overige verkeer niet hindert bij het in- en uitstappen.

Sinds vandaag rijdt er in de stad al een prototype. Vanaf eind 2013 moeten vergunninghouders de nieuwe taxi's invoeren ter vervanging van de oude modellen. In 2018 moeten dan alle 13.000 taxi's vervangen zijn.

'Stink like ass'

Vervanging was duidelijk nodig: volgens een testgroep is stank de meestgehoorde klacht ("Cabs stink like ass") en de straten van New York zijn vergelijkbaar met die in een derdewereldland. Farion zelf ging een maand lang op alle uren van de dag met een taxi, om de gesteldheid ervan onder de loep te nemen.

Daarom liggen er in de nieuwe exemplaren ook antibacteriële matjes op de vloer om nare luchtjes op te nemen.

Oudste chauffeur

Of de oudste taxichauffeur van New York het nieuwe model nog gaat meemaken is de vraag: zijn vergunning loopt tot 2014 en hij is nu 92 jaar. Meer over hem lees je hier.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl