NOS NieuwsAangepast

Symbolische overwinning voor 'lieveling van het Westen'

Oppositieleidster Aung San Suu Kyi heeft in Birma een parlementszetel veroverd. Haar partij, de Natonale Liga voor Democratie (NLD), zegt in totaal 42 zetels te hebben gewonnen.

Het is niet voor het eerst dat Suu Kyi verkiezingen wint: in 1990 behaalt ze bij de landelijke verkiezingen een overgrote meerderheid. In een normale democratie zou ze na deze overwinning premier worden. Dat loopt anders. Het militaire bewind dat Birma met harde hand leidt is niet gediend van tegenspraak, en de politica is haar leven niet meer zeker.

Aanslagen

In 1996 en 2003 overleeft ze aanslagen op haar leven. Het regime zet haar meerdere malen gevangen, vaak in haar eigen huis. "Voor haar eigen veiligheid", wordt er dan bij gezegd.

Suu Kyi groeit ondertussen uit tot het gezicht van een vrij en democratisch Birma. Men omschrijft haar als 'het symbool van vreedzaam verzet tegen een onderdrukkend bewind', en: 'de lieveling van het Westen'. In 1991 wint ze de Nobelprijs voor de Vrede.

Burgerregering

Sinds vorig jaar heeft Birma een burgerregering en is de onderdrukking flink minder geworden. Daarom besluit Suu zich weer verkiesbaar te stellen. Gisteren behaalt zij met de NLD een monsterzege met haar oppositiepartij. Van de 45 parlementszetels die er te verdelen zijn, claimt de partij van Suu Kyi er 42. De officiële uitslag wordt later verwacht.

De winst van de NLD is vooral symbolisch: de invloed van de militairen in het parlement blijft groot. Ter illustratie: het totaal aantal zetels in beide parlementskamers in Birma is 1158. Dit waren 'maar' tussentijdse verkiezingen, waar klein deel van het totaal aantal zetels te winnen was.

"Overwinning van het volk"

Desondanks hoopt de 66-jarige Suu Kyi dat de winst een nieuw tijdperk inluidt. "Dit is een overwinningvan het volk", zegt ze in haar overwinningsspeech tegen duizenden aanhangers die zich hebben verzameld bij het partijbureau. Ook roept ze haar aanhangers op de winst op een waardige manier te vieren en zich niet agressief te gedragen tegen politieke tegenstanders. Beelden van de speech zijn rechts te zien.

Door: Suse

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl