zondag 1 apr 2012

"Kony nog dit jaar opgepakt"

Stop KonyStop KonyStop Kony

Zal de veelbesproken video Kony 2012 zijn doel ook echt waar gaan maken? Volgens hoofdaanklager Moreno Ocampo van het Internationaal Strafhof wel. Hij verwacht de rebellenleider Joseph Kony nog dit jaar op te kunnen pakken. En dat komt volgens de aanklager door de video Kony 2012.

Die video is op internet ondertussen bijna 90 miljoen keer bekeken. Hierdoor zijn veel meer mensen op de hoogte van de misdaden die Kony vooral eind vorige eeuw pleegde. "Politieke leiders in de wereld hebben dankzij het filmpje van de organisatie Invisible Children nu meer belangstelling voor de arrestatie van Kony", zegt de aanklager.

Al sinds 2005 zijn de aanklagers van het Internationaal Strafhof op zoek naar Joseph Kony en wist hij uit hun handen te blijven. Ook is er een internationale Afrikaanse strijdmacht van 5000 militairen opgericht om te helpen Kony te arresteren. De online filmhit Kony 2012 lijkt nu voor elkaar te gaan krijgen wat hen niet lukte.

Kritiek

Er kwam ook veel kritiek op de video omdat het achter de feiten aan zou lopen, en een te simpel beeld van de problemen in het gebied zou schetsen.

Kony richtte zijn Verzetsleger van de Heer ruim twintig jaar geleden op. Hij liet duizenden kinderen ontvoeren. Ze werden ingezet als kindsoldaat of seksueel misbruikt. De kindsoldaten doodden tegenstanders of verminkten ze op gruwelijke wijze. Waarschijnlijk houdt Kony zich schuil in de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Nieuwe video

De organisatie Invisible Children die achter het filmpje Kony 2012 zit, heeft ook een nieuwe video online gezet. Ook die wil de wandaden die Kony begaat laten zien. De video "I am the mother" moet ontvoerde kinderen ertoe aanzetten weer terug naar huis te komen. Moeders van kindsoldaten zingen in de video liederen om ze over te halen het leger te verlaten.

Hier zie je de video:

I Am Mother from The Voice Project on Vimeo.

Door: Sanne

Deel dit artikel