Bangalijst een hype?

Het is toch wel het woord van de week. De Banga-lijst. Tot een paar dagen geleden had nog bijna niemand van deze 'slettenlijst' gehoord.De ophef erover lijkt allemaal wel een beeeetje overdreven...

  • DUUR: 01 MIN 33 SEC
  • 7623 KEER BEKEKEN
Sluit video
vrijdag 30 mrt 2012

De buzz rond de banga

Banga = sletBanga = sletkid-with-a-camera / Flickr creative commons by-nc-nd

De beruchte en veelbesproken bangalijstjes. Je kunt ze afdoen als weer een opgeklopte hype à la breezerslet, maar de politie neemt het fenomeen bloedserieus. De korpsen roepen meisjes zelfs op om aangifte te doen als ze op zo'n lijst staan. Op Twitter is het onderwerp al bijna de hele week even trending. Dus ja, ook wij staan er even bij stil.

Voor de duidelijkheid: bangalijsten zijn lijsten met de namen van meisjes die makkelijk zijn te porren voor seks. Banga is straattaal voor slet. Inmiddels algemene kennis, maar anderhalve week geleden wist hier op de redactie ook nog niemand wat het was. Is de bangalijst een hype omdat het een hype is, of speelt er meer?

Banga in het nieuws

De lijstjes hebben in ieder geval de sprong gemaakt van de schoolbanken naar de grote nieuwsmedia in ons land. Zo is in Meppel een school naar de politie gestapt vanwege zo'n lijst. Alle meisjes op de lijst en hun ouders zijn persoonlijk op de hoogte gesteld en mentoren bespreken de zaak vandaag in de klas. In Middelburg deden tien tienermeisjes aangifte en dienden ze een klacht in wegens smaad, omdat hun namen op de 'bangalijst Walcheren' staan.

Door de commotie roept de politie de meisjes dus op aangifte te doen. Op de website vraaghetdepolitie.nl staat zelfs een uitgebreide uitleg over hoe je aangifte kan doen en waarom.

Zelfmoord

Het dieptepunt omtrent het 'banganieuws' werd gisteren bereikt. Op sociale media ging het gerucht dat een meisje van 13 uit Pijnacker zelfmoord had gepleegd omdat ze op een bangalijst stond. Arie Boomsma kaartte het zelfs aan in zijn rol als tafelheer bij De Wereld Draait Door. Uiteindelijk blijkt de zelfmoord niets met 'banga' te maken te hebben.

Ook kwam naar voren dat niet alleen jongens de boosdoener zijn, maar dat pubermeisjes vaak bangalijstjes zouden opstellen als pesterij naar andere meisjes. "Jongens slaan elkaar en meisjes doen het geniepiger", zegt puberexpert Marina van der Wal tegen RTV Drenthe.

Wij hadden voordat het bekend werd nog nooit gehoord van een bangalijst. En we zijn niet de enige. Na een analyse van gegevens op Google en Twitter zien we dat de lijsten pas sinds maandag op internet voorkomen:

Bangalijst op Twitter en Google

Door: Emil

Deel dit artikel
Onderwerpen: