NOS NieuwsAangepast

Duitse gevangenen in 'cool down-roze'

Van welke kleur word je nou echt rustig? In Duitse gevangenissen houden ze het op roze. Voor agressieve gedetineerden zijn daar speciale cellen ingericht: cellen waarvan de muren en het plafond helemaal roze zijn geschilderd.

De gevangenissen in Hagen en in Dortmund, net over de grens, doen mee aan een experiment. Het idee: als je als rellende gevangene in een roze cel zit, word je heel rustig. "De kleur van een cel kan een positief effect hebben op het gedrag van gevangenen", zegt Peter Marchlewski, woordvoerder van het ministerie van Justitie van Noordrijn-Westfalen. Volgens Marchlewski hebben Amerika, India en Zwitserland al positieve ervaringen met roze cellen.

De roze cellen in de twee Duitse gevangenissen zijn alleen voor gevangenen die erg agressief worden. "We zetten mensen daar tijdelijk in als ze een acuut gevaar worden voor zichzelf of anderen", zegt gevangenisdirecteur Barbara Lübbert in Dortmund. Daar zitten ze dan een paar uur tot maximaal twee dagen.

Geen grap

Verder ligt er in de cel alleen een rubberen mat en in plaats van een wc zit er een gat in de grond. "Ook dat is zodat mensen zich niet kunnen verwonden", aldus Lübbert. "Mensen denken vaak dat de roze cel een grapje is, maar dat is het helemaal niet." Ze heeft het zelf in een gevangenis in Zwitserland gezien. "De mensen komen daarin gewoon veel sneller tot rust dan in een witte cel."

Maar de geruststellende roze kleur kan je niet zomaar in een bouwmarkt kopen. Het 'cool-down pink' dat bijvoorbeeld in Dortmund is gebruikt, is uitgevonden door een Zwitserse kleurpsycholoog.

Het gaat nog ruim anderhalf jaar duren voor ze echt kunnen concluderen of het effect heeft. Wetenschappelijk wordt het echter niet onderzocht. "We zullen aan het eind gewoon de gevangenen en het personeel vragen wat ze ervan vonden."

Door: Julia

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl