NOS NieuwsAangepast

Do's en don'ts voor moslimkoppels

Een islamitische huwelijksgids voor moslimmannen over hoe ze om moeten gaan met hun vrouwen. Eric Brazau, journalist van The Toronto Sun, bladerde rustig door A Gift For Muslim Couple in een islamitische boekenwinkel. Totdat hij de tips las over hoe je vrouw te slaan.

De 160 pagina's van A Gift For Muslim Couple (2010) vertelt mannen hoe ze hun vrouw onder bedwang kunnen houden. Canadese moslims geven dit boek nu vooral als geschenk bij een huwelijk. Het is van Maulavi Ashraf Ali Thanvi, die over het algemeen wordt beschouwd als een prominente islamitische geleerde.

In het boek adviseert de auteur dat "de man de vrouw met vriendelijkheid en liefde moet behandelen, zelfs als ze de neiging heeft om soms dom en traag te zijn". Maar dan komen de rechten van de man: een vrouw mag "het huis niet verlaten zonder toestemming van de man" en ze moet "voldoen aan zijn wensen". Fysiek mag de man zijn vrouw ook "slaan met de hand of stok" of "aan haar oren trekken".

Uitverkocht

Het boek werd in een boekenwinkel in Toronto verkocht, maar vrijwel meteen waren alle exemplaren op. De vraag is op dit moment groter dan het aanbod, ook bij islamitische webshops.

Volgens een groep gematigde moslims is het boek onaanvaardbaar en moet de eigenaar van de boekenwinkel voor de rechter worden gedaagd. "Ik zou niet zeggen dat het haat is, maar het zet mannen aan om hun vrouw te slaan", zegt de Canadese politiek activist en schrijver Tarek Fatah tegenover de Toronto Sun. "Voor jou is het nieuw, maar in de islamitische gemeenschap komt dit veel voor. Al zullen de moslimleiders het blijven ontkennen."

Door: Elisa

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl