NOS NieuwsAangepast

FBI: Hackers winnen de strijd

Wat was er eerder: de hacker of de beveiliging? Het antwoord daarop weten wij ook niet, maar het lijkt erop dat we, als het om internetveiligheid gaat, achter de feiten aanlopen. Dat gevoel bevestigt FBI-topman Shawn Henry nu. "We're not winning", zei hij. Henry vertrekt na meer dan 20 jaar dienst en schetst een somber beeld van Amerika's pogingen om hackers aan te pakken.

De huidige aanpak is volgens hem onhoudbaar. "Hackers zijn gewoonweg te slim en onze verdedigingsmaatregelen te zwak", zei Henry. En het gaat niet om kleine zaken, maar om nationale veiligheid en de economie. "Bedrijven moeten grote veranderingen doorvoeren in de manier waarop ze computernetwerken gebruiken, om verdere schade aan nationale veiligheid en de economie te voorkomen."

Gedrag

Hij zegt dat zowel de technologie als ons gedrag moet veranderen. "Anders komen we nooit verder, worden we nooit veiliger en krijgen we nooit een realistische verwachting van wat internetveiligheid is."

Zowel multinationals als kleine start-ups hebben niet in de gaten dat ze financiële en juridische risico's nemen door een zwakke beveiliging, zegt Henry. En dat ze dat in veel gevallen misschien al geld gekost heeft.

Nog pessimistischer

Dat klinkt allemaal niet best en het kan nog erger: een andere expert op het gebied van internetveiligheid, James Lewis, is nog pessimistischer: "Ik denk dat we het gevecht met hackers al verloren hebben". Volgens hem is er geen enkel computernetwerk in de VS dat helemaal beveiligd is.

Hij begrijpt Henry's frustratie, omdat "niemand wil toegeven hoe slecht het ervoor staat".

Bekende hacksVorig jaar werd Sony meerdere keren gehackt: hackers kregen de gegevens van 24,6 miljoen klanten in handen.Ook NASA was vorig jaar het slachtoffer: hackers hadden volledige controle over computersystemen.De Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq werd in 2010 meerdere keren aangevallen door hackers.Vorig jaar onderzocht de FBI pogingen van Chinese hackers om Gmail-accounts te kraken. Volgens Google werden onder meer Chinese politieke activisten en Amerikaanse regeringsmedewerkers belaagd.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl